Voor bollenboeren dreigt groot verlies

Overvloedige regenval kan hele oogst waardeloos maken

Agrarisch Zuid-Holland is in de ban van het water, want na de extreme regenval van afgelopen weekeinde zijn boerenakkers veranderd in meren en is de oogst in gevaar. Er is veel spanning bij de boeren op het eiland, zegt Arie Wesdorp, akkerbouwer op Goeree-Overflakkee en provinciaal bestuurslid van de boerenorganisatie LTO Noord. "Maar we mogen de oogst nog niet als verloren beschouwen."

Wesdorp teelt zelf bloembollen en verbouwt suikerbieten en aardappels. Ook zijn landerijen staan onder water.

Vooral voor kwekers van tulpen is het hoge water op de akkers een bittere pil, want de planttijd voor bloembollen is net achter de rug. "Zeventig procent in het natte gebied is net beplant. Zeker 250 hectare staat vol met tulpenbollen die nu natte voeten hebben. Het is moeilijk te voorspellen of de tulpenbollen het halen."

Behalve bloembollen staan op de ondergelopen akkers vooral suikerbieten, maïs en winterpenen. "Het is afwachten of er nog wel geoogst kan worden. Als het weer beter wordt, bestaat er kans dat de oogst het overleeft. En dan is het hopen dat er geen kwaliteitsverschil is door het wateroverlast. Deze oogsten kunnen nu nog niet als verloren worden beschouwd. Als er een droge periode komt, kan het ook goed gaan."

Op Goeree-Overflakkee viel naar schatting 120 millimeter regen, dat is anderhalf keer zoveel als normaal is in de hele maand oktober. "De vraag is hoe we het water van de akkers afkrijgen. Dat kost tijd, want nu zien we het water nog nauwelijks zakken. Nu graven we greppels in het land om het water af te laten vloeien. Er is zeker een week voor nodig om de gewenste situatie te bereiken."

Een groot deel van de aardappeloogst was al voor de regenbuien van het land gehaald. Een groot geluk, meent Wesdorp, want met name aardappels hebben zeer te lijden onder het water.

"Er zit nog maar een klein deel van de aardappels in de grond, minder dan 10 procent. Maar er zijn ook boeren die te laat zijn en wel nog tachtig procent op het land hebben."

De ergste overlast is aan de westkant van het Zuid-Hollandse eiland. Vooral in het gebied tussen Dirksland en Sommelsdijk, waar Wesdorp ook zijn akkers heeft, staat hoog water. Tientallen boeren in de omgeving zijn de dupe.

Over de precieze verliezen kan Wesdorp nog niets zeggen, maar hij vermoedt dat de schade goed voelbaar zal zijn in de portemonnee. "Voor boeren die in bloembollen doen, zal het om tonnen aan verlies gaan. Een agrariër die wintertarwe verbouwt, zal zo'n 15.000 euro aan schade hebben."

Wesdorp heeft nog geen idee hoeveel van zijn oogst is verloren. "Duidelijk is alleen dat er heel veel water is. Van de schade is nu nog weinig zichtbaar."

Boeren meestal niet verzekerd
Het is alle hens aan denk op dit moment bij akkerbouwers in het zuiden van Nederland. De waterschappen, de brandweer en alle loonwerkers die te vinden zijn, worden ingezet om het boerenland zo snel mogelijk weer droog te krijgen. Vooral in Brabant, Zeeland en Zuid-Holland is dit weekend in korte tijd zoveel regen gevallen, dat de oogst gevaar loopt. Volgens woordvoerder Jack Luiten van Land- en tuinbouworganistie LTO is nu nog niet in te schatten hoe groot de schade is. Verzekerd zijn de boeren meestal niet tegen hevige regenval, vanwege de hoge premies die ze dan moeten betalen. "Er is wel een poging gedaan om een gezamenlijke verzekering af te sluiten, maar daarvoor was niet genoeg animo onder de boeren."

Land- en tuinbouworganisatie ZLTO heeft agrariërs benaderd met het verzoek eventuele problemen te melden.

Het Verbond van Verzekeraars noteerde gisteren voor ruim half miljoen euro aan schademeldingen.

Verzekeraar Interpolis zei het veel drukker te hebben dan andere maandagochtenden. Particulieren en bedrijven claimden bij elkaar ruim 6 ton bij Interpolis.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden