Voor Blair is dit de eeuw van de rock 'n' roll

AMSTERDAM - Niet de hamer en de sikkel, of de swastika, of de atoompaddestoel, om maar enkele negatieve symbolen van de twintigste eeuw te noemen. Ook - om het positiever te brengen - geen roos in de vuist, de penicillinespuit, de computer, Neil Armstrong op de maan, of 'de pil' als symbool van de seksuele revolutie.

Nee, voor de Britse premier Tony Blair is hét symbool van deze bijna voorbije eeuw een elektrische gitaar van het merk Fender Stratocaster. Zo een als waarmee rock-fenomeen Jimi Hendrix, zaliger nagedachtenis, eind jaren zestig furore maakte. Hij bespeelde haar met z'n tanden, stak de vlam erin, haalde er een scheurende en jankende versie van The Star Spangled Banner, het Amerikaanse volklied, uit.

Voor de opening van het splinternieuwe Museum van Schotland heeft - zo meldde het Britse blad The Observer gisteren - museum-directeur Mark Jones aan 350 Schotse Britten, beroemdheden én gewoon volk, gevraagd een keus te maken van wat zij zien als symbool van deze eeuw. Dat moet een soort zelfportret opleveren van deze eeuw door de ogen van anderen, aldus directeur Jones.

Zo schenkt de Edinburghse art director Donald Huggan het museum een familiebijbel met het gat van de kogel waarmee zijn overgrootvader werd gedood in de Eerste Wereldoorlog. De voorziter van de Schotse Raad voor de Kunst, Magnus Linklater zoekt het ook in die oorlog, en komt met een door een kogel doorboorde helm van zijn vader. Verklaring: “Die helm redde zijn leven, zijn gezin, en daarom zijn we hier.”

Blairs kabinetslid Alistair Darling, minister van sociale zaken, brengt een kaart in van de nationale gezondheidszorg, de NHS. Voor Darling heeft de gratis NHS sinds haar invoering in 1948 het leven ingrijpend veranderd. En minister van cultuur Chris Smith schonk zijn wandelschoenen, als symbool van ontspanning en recreatie.

Maar het is dus de Fender Stratocaster die voor Blair het zwaarste stempel heeft gedrukt op deze eeuw, als verbeelding van de rock 'n' roll-jaren. Volgens de verklaring herinnert de Fender hem “aan een tijd waarin iedereen niets liever wilde dan spelen in een rock-band”.

The Observer concludeert daaruit dat het een aardig weergeeft wat Blairs grootste teleurstelling is. De man die in 1997 de Labour-partij naar haar grootste verkiezingszege uit de historie leidde, laat immers doorschemeren wat wat hij deep down had gewild: met zijn rockband Ugly Rumours uit zijn studententijd jaren zeventig een hit scoren in de Britse Top Dertig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden