Voor Astor in de hemel

Verliefd op de muziek van Astor Piazzolla waren de leden van het Aurelia Saxofoon Kwartet. De Argentijnse meester van de tango bleek bereid om voor vier saxofoons te schrijven, maar ziekte en dood (in 1992) verhinderden uitwerking van het plan.

Toch speelt het kwartet (Johan van der Linden, André Arends, Arno Bornkamp en Willem van Merwijk) met hartstocht een hele cd TANGO NUEVO (Etcetera KTC 1186) vol; dat kwartet is zelfs een sextet want de Argentijnse musici Gustavo Toker op bandoneon en Juan Pablo Dobal piano zorgden precies voor de impuls die nodig was om de droom te realiseren. Hoe geschikt het viriele en sensuele geluid van de saxofoon is voor de even uitdagende als vleiende Argentijnse dans, bewijst deze live opgenomen cd.

Dobal en ensemble-lid Arends zorgden voor enkele arrangementen, maar de meeste bewerkingen zijn van J. van der Linden, een naam die op de achtergrond blijft in de bijsluiter, maar respect afdwingt met zijn werk. Met 'Astor que estas en los cielos' (Astor die in de hemel is) zorgde Gustavo Toker ook voor een compositorisch spannende originele bijdrage.

Een van de Aurelia-leden, Arno Bornkamp, weert zich geweldig als solist op sopraan- en altsaxofoon in een concert van Alexander Glazoenov, een concertino van Jacques Ibert, twee sonatines van Charles Koechlin en een fantasiestuk van André Caplet. De titel A SAXOPHONE IN PARIS (Vanguard Classics 99039) doet handig denken aan die American in Paris, maar die heeft er niets mee te maken: Adolphe Sax was een verfranste Belg die medio negentiende eeuw de saxofoon ontwikkelde. Bornkamp speelt meeslepend door zijn sprankelende virtuositeit (zoals in Iberts concertino) als door zijn bevlogen lyriek (eerste sonate van Koechlin). Begeleid door de Camerata Amsterdam (ontstaan in 1991) in wisselende formaties, geleid door Jeroen Weierink, ontstond een cd met waardevolle composities die weinig of niet in de concertzaal klinken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden