Voor altijd de vrouw in dat blauwe jurkje

Harmen van Dijk is redacteur van Tijd. Wekelijks bespiegelt hij de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daar buiten. Reacties naar: h.vandijk@trouw.nl

Tien jaar lang probeerde Monica Lewinsky in de vergetelheid te geraken. Ze ging studeren in Engeland, hield de media op afstand, probeerde een leven buiten de spotlights op te bouwen. Tevergeefs: 'Ik word nog steeds overal herkend en bijna dagelijks wordt mijn naam wel ergens genoemd, laatst zelfs in een songtekst van Beyoncé.'

Omdat ze nu eenmaal altijd 'that woman' zal blijven met wie president Clinton beweerde geen 'sexual relations' te hebben, schrijft ze haar kant van het verhaal maar eens op in het tijdschrift Vanity Fair. Het pleit voor Monica, 40 jaar oud inmiddels, dat ze zich niet opstelt als een willoos slachtoffer. 'Natuurlijk maakte mijn baas gebruik van zijn positie. Maar ik zal altijd blijven volhouden dat we allebei volwassen waren en er geen sprake was van dwang. Het echte misbruik kwam pas achteraf, toen ik als zondebok werd gebruikt om zijn positie te beschermen. Het Witte Huis, de openbaar aanklager, de Republikeinen, de Democraten en de media hebben me gebrandmerkt. En dat brandmerk zit er nog steeds'.

Weinig mensen zullen zwaarder gestraft zijn voor een jeugdzonde - Monica was 22 toen ze voor het eerst het Witte Huis betrad. Wat weet je op die leeftijd nu helemaal? En wat doe je, als de machtigste man ter wereld je versiert? Ze heeft er enorm veel spijt van, schrijft ze. Ze neemt de volle verantwoordelijkheid voor de affaire. 'Maar het is tijd om dat blauwe jurkje te begraven.'

Natuurlijk maakt ze geen schijn van kans. Het artikel maakte de boze tongen meteen weer los: Hebben de Clintons haar de afgelopen tien jaar zwijggeld betaald? Zijn ze daar nu mee gestopt? Of maakt dit verhaal juist deel uit van de verkiezingscampagne van Hillary Clinton? Die wil immers in 2016 een gooi doen naar het presidentschap. Is Monica onder druk gezet om nu alvast schoon schip te maken, zodat Hillary daar geen last meer van zal hebben?

Allemaal onzin, schrijft Monica, die de geruchten blijkbaar al kon voorspellen. De Clintons hebben haar geen cent betaald. Ze had juist miljoenen kunnen verdienen als ze het afgelopen decennium had gevuld met optredens in tv-shows en reclamecampagnes. Eind jaren negentig heeft ze dat pad een poosje bewandeld (ze had zelfs een handtassenlijn!) om alle advocatenkosten te kunnen betalen. Maar zodra het niet meer nodig was, is ze ermee gestopt.

Wel is ze opvallend mild over Hillary, die haar een 'narcistisch leeghoofd' noemde. Ach, schrijft Monica schuldbewust, als dat het ergste is dat ze over mij te zeggen heeft, mag ik me gelukkig prijzen.

Haar verhaal vertelt ze om een geheel andere reden. Destijds was ze misschien wel de eerste persoon die op het toen nog jonge medium internet genadeloos aan de schandpaal werd genageld. Inmiddels kan dat iedereen overkomen. Toen Monica las over een jonge student die in een internetfilmpje was 'ontmaskerd' als homo en van schaamte zelfmoord pleegde, maakte dat veel herinneringen los. En niet alleen bij haar. 'Mijn moeder herbeleefde de weken van 1998, toen ze niet van mijn zijde week en elke nacht naast mijn bed zat, bang dat ik mezelf iets zou aandoen. De schaamte, de angst en de minachting waren zo groot, dat ze bang was dat ik letterlijk dodelijk vernederd zou worden'.

Monica schrijft dat ze nooit een zelfmoordpoging heeft gedaan, maar er wel vaak aan dacht. Ze wil mensen die een schandaal moeten overleven een hart onder de riem steken. Heel hoopgevend is haar verhaal echter niet. Want met haar carrière en relaties wil het allemaal niet vlotten. Voor potentiële werkgevers of partners blijft ze voor altijd die vrouw in dat blauwe jurkje.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden