Voor altijd de man van de dolkstoot die nooit is uitgedeeld

Het RTL-nieuws kondigde donderdagavond zijn onderwerp over wat natuurlijk allang de trainerssoap in Alkmaar was gaan heten, aan als de 'dolksteek in de rug van Marco van Basten'. In het item zei de verslaggever - echt waar - dat het hart van Van Basten bij elke wedstrijd op hol sloeg.

Ja, daar kan de journalistiek goed in zijn: iets een soap noemen, schering en inslag inmiddels, en er dan grif aan meewerken dat het dat ook inderdaad is, wordt of lijkt - tot soms het onbeschaamde of onbeschaafde aan toe.

De dolksteek was, zo moesten we begrijpen, de werkelijke reden voor het ontslag van de beoogde nieuwe AZ-trainer Alex Pastoor - de werkelijke reden die, zo was trots beloofd, RTL zou brengen. Dat viel toch tegen. Dat vorige week uit kringen rond Pastoor naar De Telegraaf zou zijn gelekt dat Van Basten zou moeten stoppen, hadden we al dagenlang horen insinueren en fluisteren.

Maar wat zou daarin de dolk moeten zijn? De platte suggestie is dat assistent Pastoor Van Basten zou willen wippen. Maar dat hóefde helemaal niet. Van Basten wilde zelf terugtreden - het Telegraaf-nieuws bleek, zoals zo vaak, in de kern waar. Laat Pastoors zaakwaarnemer, want hij zou het zijn geweest, iets naar de krant hebben laten vallen, ellebogenwerk (en vooral het belang daarvan) is er moeilijk in te zien. Het zagen aan stoelpoten ook niet: die zouden, zo was intern bekend, al door Van Basten zelf worden doorgezaagd.

AZ-directeur Earnest Stewart ontkende dat de lekverdenking tot Pastoors ontslag zou hebben bijgedragen. Zoiets is ook niet hard te maken, zei hij. Dat is o zo waar, en Pastoors jurist zal het gniffelend hebben aangetekend. Daar moet een aardige afkoopsom uit te slepen zijn voor een werknemer die geldt als een consciëntieus trainer en die zijn werk in Alkmaar tot dusverre naar tevredenheid had verricht - met prijzende woorden van Van Basten als niet de minste referenties.

Ter verdediging van Stewart, die de chaos alom in de schoenen geschoven krijgt, zou ik wel willen aanvoeren dat onder zijn verantwoordelijkheid Van Basten en Pastoor werden aangesteld, een droomkoppel toch voor een provincieclub. De eendimensionale voetbalwereld heeft er grote moeite mee en wil het in zijn sjablonen 't liefst niet geloven, maar ze klikten aardig met elkaar: de zich van zijn beperkingen bewuste en niet hiërarchisch denkende oud-topvoetballer en de trainer die zich van meet af aan ook theoretisch had geschoold.

Zoiets uitzonderlijks als de mentale problemen van Van Basten, waar het toch allemaal mee begon, wie kan daarvoor een draaiboek hebben? En voor al wie nu roept dat dit onder de naar PSV vertrokken directeur Toon Gerbrands niet was gebeurd, roep ik graag in herinnering hoe deze veronderstelde zwaargewicht zich vorig jaar schuilhield bij het niet minder schimmige ontslag van Gertjan Verbeek.

Tot de kern afgeschraapt, kan ik de rompslomp bij AZ niet als meer zien dan een erfenis, het laatste restje waarschijnlijk, uit het verleden. Lang is nog het spoor gevolgd van oud-eigenaar Dirk Scheringa, die grote namen naar Alkmaar haalde. Wat Pastoor zei, dat hij te weinig vertrouwen bij AZ proefde, kun je ook anders zeggen: zijn naam was de club, de middenmoter, niet groot genoeg.

Maar alle grote namen zijn nu wel langs geweest, ze zijn op. AZ schijnt John van den Brom te willen. Dat is een passende naam voor het niveau, maar dat was Alex Pastoor natuurlijk ook geweest. Nu zal hij voor altijd de man van de dolkstoot zijn - en dat er nooit een stoot is uitgedeeld, weet al gauw niemand meer, of wil niemand meer weten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden