Voor alles Catalaan en tegen de monarchie

De Catalaanse politicus Carod-Rovira heeft een joviale lach, pretoogjes en een rond besnord gezicht. Na zondagavond is er voor Carod zeker reden tot vrolijkheid. Zijn partij -de links-nationalistische Esquerra Republicana (ECR)- vestigde zich bij de regionale verkiezingen definitief als de onontkoombare, derde politieke factor in Catalonië, de regio in Noord-Spanje met Barcelona als hoofdstad.

Carod kan nu kiezen met wie hij de regio wil gaan besturen: met de nationalistische christen-democraten, of met de socialisten. Volgens de socialisten van de PSC, die tweede werden, maakt de uitslag vooral duidelijk dat er een brede linkse meerderheid is. Maar de christen-democraten van Artur Mas (de CiU), die verrassend wonnen, lijkt het logisch als Carod voor hen kiest. Carod wil immers vooral 'het beste voor Catalonië', net als Mas die nu Mr Catalunya Jordi Pujol opvolgt. Pujol leidde de Generalitat 20 jaar lang op eigenzinnige, en volgens velen corrrupte wijze.

Carod, die de hele campagne geen voorkeur uitsprak, zei gisteren dat hij een 'een zo sterk mogelijke pro-Catalaanse regering' wil voor het gebied dat al een grote mate van autonomie heeft. Daarmee lijken de kansen voor de socialisten verkeken.

De ECR is dan wel links, maar als het gaat om de toekomst van Catalonië zijn ze veel radicaler dan de CiU. De CiU is voor een eigen vertegenwoordiging in de Europese Unie en deelname van Catalaanse teams aan internationale sportevenementen; de ECR wil de totale onafhankelijkheid. Alleen dan kan Madrid het welvarende Catalonië niet langer in fiscale zin 'verstikken', in de terminologie van Carod.

Onder leiding van Carod verdubbelde de ECR-aanhang afgelopen mei bij de gemeenteraadsverkiezingen. De conservatieve Partido Popular (PP) van premier Aznar werd toen voorbijgestreefd. De ERC trekt teleurgestelde CiU-stemmers aan die vinden dat hun partij te veel aanschurkte tegen de 'Madrileense' Partido Popular. Maar de groei komt vooral van jonge kiezers, met name uit de hoek van anti-globalisten. De links-Catalaanse identiteit biedt in hun ogen bescherming voor oprukkende liberalisering en de ERC is, als enige partij in Spanje, tegen de monarchie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden