NieuwsEconomie

Voor 9,5 miljard euro aan verdachte transacties in 2018

Beeld RV

In Nederland is vorig jaar een bedrag van 9,5 miljard euro aan verdachte transacties gemeld die te maken kunnen hebben met terrorisme en witwassen. 

Dat is het hoogste bedrag ooit, meldt de Financial Intelligence Unit Nederland (FIU) die meldingen van onder meer banken en handelaren analyseert. Uit hun woensdag verschenen jaaroverzicht blijkt dat bijna 58.000 transacties met een totale waarde van 9,5 miljard euro verdacht zijn verklaard. Dat is fors meer dan in 2017, toen voor een bedrag van bijna 6,7 miljard euro aan verdachte transacties werd gemeld.

In totaal ontving de FIU ruim 750.000 meldingen van ongebruikelijke transacties. Een jaar eerder waren dat er nog geen 400.000. Volgens het financiële meldpunt dat ondergebracht is bij de nationale politie komt die explosieve toename door een aanpassing in de wetgeving, waardoor instanties vaker transacties moeten melden. 8514 dossiers met verdachte transacties zijn overgedragen aan de opsporings-, inlichtingen-, en veiligheidsdiensten.

‘Witwassen is structureel probleem in EU’

Ondertussen voldoen Europese banken voldoen nog steeds niet aan alle EU-wetgeving tegen witwassen en financiering van terrorisme. “We hebben een structureel probleem bij het voorkomen dat het financiële systeem in de EU wordt gebruikt voor onwettige doeleinden. Dit probleem moet worden opgelost, en hoe eerder hoe beter”, zei EU-commissaris Valdis Dombrovskis (Financiële Stabiliteit) in Brussel.

Het schort bij banken aan risicobeoordelingen, achtergrondonderzoek naar klanten en het rapporteren van verdachte transacties en activiteiten, maar ook aan de controle door de overheden hierop, blijkt uit een analyse van de Europese Commissie.

Volgens de commissie beschikt de EU over sterke wetgeving tegen witwaspraktijken maar worden de regels niet altijd effectief opgevolgd en door de lidstaten ook verschillend toegepast. Daar moet meer harmonie in komen, vindt Brussel. Ook laat het uitwisselen van informatie tussen de EU-landen te wensen over. Brussel vraagt de lidstaten de kwestie grote urgentie te geven.

Vorig jaar werd Europa opgeschrikt door een reeks witwasonthullingen, waaronder bij ING en bij banken in Denemarken, Letland, Estland en Malta. De regeringen van Estland en Letland hebben toegezegd actie te ondernemen.

Ook in Nederland wordt de strijd tegen witwassen opgevoerd. Begin deze maand hebben de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) een pakket voorstellen ingediend om het criminelen in Nederland lastiger te maken. In ons land wordt jaarlijks naar schatting 16 miljard euro witgewassen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden