Voor 400 euro schiet 'Maria' een dealer dood

doodseskaders | Op de Filippijnen worden drugshandelaren hard aangepakt. Huurmoordenaars spinnen er goed garen bij.

De Filippijnse Senaat onderzoekt de 1900 drugsgerelateerde doden die vielen sinds de nieuwe president Rodrigo Duterte op 1 juni een campagne tegen drugshandelaren en -gebruikers lanceerde. Maar de populaire Duterte en zijn hoofd van politie weten van geen wijken. De president riep voor zijn verkiezing dat hij wel honderdduizend criminelen wil omleggen. En in reactie op de kritiek wil hij nu ook de moslimterroristen van Abu Sayyaf, die net weer een burger onthoofdden, vermorzelen.

Voor het doden van drugshandelaren zou de Filippijnse politie speciale hit teams inzetten. De BBC sprak met een vrouw die lid is van zo'n team, waarmee bewezen lijkt dat dergelijke doodseskaders bestaan en worden aangestuurd door ambtenaren. Hieronder volgt een samenvatting van het interview met 'Maria'.

"Mijn eerste klus was twee jaar geleden. Ik was ontzettend zenuwachtig", vertelt de jonge moeder. Haar man werkte al als huurmoordenaar voor een agent die in drugs handelde. "Mijn mans werk was schuldenaars omleggen. Toen ze een vrouw zochten, heeft hij mij gevraagd."

Maria werkt in een vrouwenteam, omdat zij mannen makkelijker kunnen benaderen. Van wie zij haar orders krijgt? "Van onze baas, de politieman", zegt zij. Op de dag van het interview hoort het echtpaar net dat hun onderduikadres is ontmaskerd. Ze moeten direct door naar hun volgende onderkomen.

Een moord levert zo'n 20.000 pesos (bijna 400 euro) op, een fortuin voor sloppenwijkbewoners als Maria en haar man. Sinds Duterte dit jaar werd gekozen, heeft zij vijf mensen gedood, allen via een schot in het hoofd. Toch begint er iets te wringen aan het makkelijk verdiende geld. "Mijn oudste zoon vraagt al hoe papa en ik aan zoveel geld komen."

De overbevolkte en arme Filippijnen (met een snelgroeiende bevolking van 100 miljoen zielen) kampen met een epidemie van crystal meth of 'ice', ook wel methamfetamine genoemd. De goedkope en zwaar verslavende drug geeft een snelle roes en een manier om te ontvluchten aan het zware leven in het land. Op de Filippijnen zijn talloze grootschalige drugslaboratoria waar tonnen ice worden geproduceerd en over heel Azië verspreid. De camper van de scheikundeleraar uit de Amerikaanse tv-serie 'Breaking Bad' is er niks bij.

Vanwege de grote overlast van handelaren en gebruikers steunen vele arme Filippino's Dutertes harde lijn van harte. Maar tot nu toe vallen de doden vooral in de achterbuurten en blijven de grote drugssyndicaten buiten schot.

Maria vreest ook voor de wraak van nabestaanden. "Ik voel me schuldig en ben doodnerveus." Ze wil het liefste na haar huidige opdracht ophouden. Maar ja, haar baas heeft gezegd dat iedereen die eruit stapt, zal sterven.

Heel gedreven voor Dutertes missie is zij niet: "We praten alleen over het doelwit en de uitvoering. Daarna hebben we het er nooit meer over."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden