Vóór 2000 verdrag voor jongeren

Vóór het jaar 2000 moet er een internationaal verdag komen voor de rechten van jongeren. Dat er al een verdrag is over de rechten van het kind doet niet terzake. Die rechten gelden niet meer na je achttiende. Ook oudere jongeren moeten worden beschermd.

Volgens William Angel van de Verenigde Naties is een speciaal verdrag voor jongeren tussen de 15 en 24 jaar nodig. Dat zei hij afgelopen donderdag in Amsterdam, toen hij zijn elfhonderd pagina's tellende boek 'The international law of youth rights' presenteerde. Jongeren hebben, volgens Angel, andere verantwoordelijkheden en andere problemen dan kinderen: werkloosheid en bemoeizuchtige ouders bijvoorbeeld.

Angel heeft in zijn boek alle besluiten die de afgelopen jaren in de VN over jongeren zijn genomen, opgeschreven. Dat blijken er heel erg veel te zijn. Meer dan er besluiten zijn genomen over kinderen. Al die besluiten tesamen zouden een aardige basis vormen voor een handvest, zoals dat ook voor kinderen bestaat. “Dan is er tenminste een solide basis om de naleving van die besluiten te garanderen”, aldus Angel.

Angels pleidooi wordt gesteund door het jeugdforum van de Europese Unie. De jongeren in dat forum stelden twee jaar geleden ook al een 'proefhandvest' op, waarmee ze duidelijk wilden maken dat jongeren als aparte groep door de VN beschermd zouden moeten worden.

De Nederlandse organisatie 'Vereniging '31' vaardigt ieder jaar een lid af naar het Europees Jeugdforum. De jongeren uit '31' zijn reuze blij met het initiatief van Angel en hebben hem daarom geholpen bij de uitgave van zijn boek in Nederland. Wat hen betreft komt er al ver voor het jaar 2000 een verdrag voor de rechten van jongeren, maar volgens Angel zit dát er niet in.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden