Voor 17 euro per uur: een mantelzorger

Zorgstudenten starten eigen thuiszorg

Iemand nodig om de steunkousen aan te trekken? Of om boodschappen te doen? Thuiszorg bevalt niet? Dan is er sinds kort in Amsterdam een bedrijfje waar mantelzorgers in te huren zijn: Mantelaar. Het bedrijf is een initiatief van jonge ondernemers, waarvan enkelen elkaar kennen van de studie geneeskunde.

Een van hen werkte naast zijn studie in de thuiszorg en zag een gat in de markt. "Ik moest bij de thuiszorg een extreem schema volgen", zegt Sebastiaan Stapert (32), ook huisarts in opleiding in Amsterdam-Zuidoost. "Ik kreeg bijvoorbeeld een kwartier om steunkousen aan te trekken. Een praatje maken ging niet. Maar daar hebben ouderen juíst behoefte aan."

Het idee ontstond om een bedrijf te beginnen waar alleen geneeskundestudenten werken. Zij zijn flexibel, relatief goedkoop en hebben bovendien alvast enige ervaring in de zorg. Mantelaar werkt alleen met studenten die hun (eerstejaars) verpleeghuisstage achter de rug hebben. Doordat studenten hier hun certificaat Verzorgende D halen, zijn ze bevoegd om verzorgde taken te doen.

Neem Roland Simmelink (21), geneeskundestudent aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Twee uur in de week helpt hij een meneer van 75 die een hersenbloeding heeft gehad. Deze man ziet alleen Simmelink. De oprichters wilden voorkomen dat, zoals in de thuiszorg voorkomt, de cliënt verschillende gezichten ziet. "Zo kunnen we een band opbouwen", zegt Simmelink. Hij doet vooral boodschappen, en wandelt met de man.

Simmelink voert nauwelijks verzorgende taken uit. Zijn pakweg twintig studentcollega's doen dat soms wel. Ze helpen mensen onder de douche te zetten, vegen billen af en trekken steunkousen aan. Verplegende taken, zoals injecties of medicijnen regelen, worden aan de wijkverpleegkundige overgelaten. Een beetje vreemd klinkt het wel, geeft Simmelink toe: een mantelzorger inhuren. "Maar de familie van deze man heeft vaak geen tijd. De ene zoon woont in het buitenland en de andere is accountant en heeft kinderen."

Of de ouderen die medeoprichter Stapert ooit zelf als thuiszorgmedewerker zag, hier wat aan hebben? Díe mensen kregen hun zorg van de gemeente betaald. Mensen die zorg van Mantelaar willen, moeten dat zelf betalen, 17 euro per uur om precies te zijn. "Nee, misschien kan niet iedereen dat", zegt Stapert. "Maar Mantelaar is niet duur. Omdat we met studenten werken, zijn we wel 5 euro goedkoper dan gewone thuiszorgorganisaties."

Onder meer om deze reden zijn lokale partijen in het Amsterdamse stadsdeel Zuid enthousiast over het initiatief. De splinterpartij Zuid- en Pijpbelangen strijdt ervoor dat het stadsdeel gaat samenwerken met Mantelaar. "We zouden het mooi vinden als de gemeente mensen die in hun kaartenbak zitten, bijvoorbeeld doorverwijst naar Mantelaar", zegt fractiemedewerker Henk van der Kleij. "Dan krijg je ook wat meer concurrentie en gaan de prijzen wellicht wat omlaag." Een motie om dit te bewerkstelligen, werd eerder dit jaar alleen door het CDA gesteund in stadsdeel Amsterdam-Zuid.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden