Voor 1200 euro Wilders 'wakker schudden' op voorpagina Volkskrant

null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant

Wie zijn mening kwijt wil, kan anno 2015 op oneindig veel sites zijn gal spuwen. Rob Geurst, een aannemer uit Den Haag die zich stoort aan Geert Wilders, pakte het anders aan. Hij plaatste geen berichtje op Twitter of Facebook, maar een advertentie op de voorpagina van de Volkskrant. "Ook deels om mijn geweten af te kopen."

"Ik stoorde me al tijden aan het geschreeuw in de Tweede Kamer. Vooral van Wilders. Hij roept maar dingen, maar komt nooit met oplossingen. En toen hij laatst opriep dat het volk in verzet moest gaan tegen de Tweede Kamer, was ik het zat", zegt Geurst.

"Ik ben zelf rustig in deze situatie en houd niet van hard roepen. Ik wilde de advertentie zo rustig mogelijk over laten komen en er een algemeen verhaal van maken. Het gaat niet per sé over de asielzoekers, het gaat om het gedrag van Wilders."

1200 euro
De advertentie had ook in De Telegraaf kunnen verschijnen, maar: "Die wilde het viervoudige hebben. Ik heb 1200 euro aan De Volkskrant betaald en dat was deels ook om mijn eigen geweten af te kopen. Ik kan op een verjaardagsfeestje wel proberen op een rustige manier mijn standpunten te verkondigen, maar daar hoort niemand me. Ik hoopte met de advertentie meer rustige burgers wakker te schudden. Ik wilde zorgen dat niet langer degene die het hardst schreeuwt alle aandacht krijgt."

Geurst heeft met zijn advertentie al behoorlijk wat media-aandacht gehad. "Ik word veel gebeld voor interviews, dat wilde ik eerst niet eens, ik wilde niet dat het de Rob Geurst-show zou worden. Maar nu weet ik dat wie A zegt, ook B moet zeggen. Mijn boodschap is dat juist Wilders moet gaan samenwerken met de Tweede Kamer, omdat hij veel mensen kan bereiken. Dan kunnen er reële oplossingen komen."

Volgens Pieter Klok, adjunct hoofdredacteur van de Volkskrant, is iedereen vrij om een dergelijke advertentie in te sturen. "Zolang het met goede smaak geschreven is, geen scheldwoorden bevat en netjes is, mag het geplaatst worden. Geurst had ook een hele pagina mogen kopen, dat doen bedrijven ook. Wij hebben er als redactie geen mening over. Wilders mag ook iets terugschrijven op de voorpagina van morgen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden