Voogden voelen grote druk van overheid

Teeven stelt in een reactie dat in het Nederlandse vreemdelingenbeleid de kinderrechten 'vanzelfsprekend' worden gerespecteerd. Beeld anp
Teeven stelt in een reactie dat in het Nederlandse vreemdelingenbeleid de kinderrechten 'vanzelfsprekend' worden gerespecteerd.Beeld anp

Voogden van alleenstaande minderjarige asielzoekers voelen zich vaak onder druk gezet door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en gepusht om vertrouwelijke informatie te geven zodat het kind kan worden uitgezet. "In de praktijk blijkt de overheid de onafhankelijke positie van voogden niet altijd te respecteren", stelt Defence for Children.

Rob Pietersen

In een rapport van die kinderrechtenorganisatie klagen voogden ook dat in procedures het belang van het kind niet vooropstaat. Het Kinderrechtenverdrag lijkt ondergeschikt gemaakt aan een streng asielbeleid dat mogelijke nieuwkomers moet afschrikken.

Onzekerheid
Volgens het Kinderrechtenverdrag moeten kwetsbare kinderen extra bescherming krijgen. Nederland schiet daarbij volgens Martine Goeman van Defence for Children vooral tekort bij de opvang van oudere alleenstaande minderjarige asielzoekers (ama's). Die wonen op campussen die volgens Goeman schadelijk zijn voor hun ontwikkeling, er is geen perspectief. Dat komt bovenop de schade die de onzekerheid over hun toekomst met zich meebrengt.

Daarnaast is het een onveilige plek, stelt Goeman. Uitgeprocedeerde ama's op de campussen zijn een makkelijke prooi voor mensenhandelaren, Afrikaanse meiden worden later aangetroffen in de prostitutie. Het kabinet gaat volledig voorbij aan de kwetsbaarheid van deze jongeren, zegt Kamerlid Joël Voordewind van de ChristenUnie: "Als er een Nederlands kind vermist is, gaan - overigens zeer terecht - alle alarmbellen rinkelen. Politie komt in actie, Amber alerts worden verstuurd. Bij ama's die vermist raken, wordt er soms niet eens aangifte gedaan."

Teeven stelt in een reactie dat in het Nederlandse vreemdelingenbeleid de kinderrechten 'vanzelfsprekend' worden gerespecteerd. Hij ontkent dat de IND voogden onder druk zet. Wel onderzoekt hij de mogelijkheid de opvang op grootschalige campussen te stoppen. In een nieuw opvangmodel, zo laat hij weten, moet 'het belang van het kind en daarmee het bieden van een kwalitatieve en veilige opvang, als ook een professionele begeleiding van deze kwetsbare groep, vooropstaan'.

Kleinschalige opvang
De PvdA gaat Teeven vragen om een uitgebreide reactie op het rapport, zegt Kamerlid Marit Maij. "Wij vinden dat de onafhankelijke positie van de voogd gewaarborgd moet zijn."

Voordewind sluit zich daarbij aan: "Ik herken de kritiek. Het is uiterst zorgelijk dat voogden het gevoel hebben dat ze soms de wet moeten overtreden om het belang van het kind te moeten waarborgen. Teeven heeft beloofd te gaan werken aan een humaner asielbeleid, daarvan is nog altijd geen sprake."

Maij pleit ervoor ama's kleinschalig en beschermd op te vangen, dus: "standaard in een pleeggezin'. "Dat biedt de nodige veiligheid, rust en perspectief." Ook Linda Voortman van GroenLinks wil dat de campussen worden gesloten: "Die zijn onprettig en onveilig."

Meer hierover in het Verdiepingsartikel 'Wachten op de kille campus' in de krant van vandaag

null Beeld Trouw
Beeld Trouw
null Beeld Trouw
Beeld Trouw
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden