Voodoo-jazz

Jubilation. Eigenwijs. EW 9303; te bestellen door f 32,50 over te maken naar gironummer 444666 ten name van VPRO-Publieksservice). Sharp Wood. Hill Street Jazz, HSJ 3010. SFEQ. Via 995022. Cuypers. BVHaast 9307.

KEES POLLING

Op 'Twig It' presenteert Baird zijn vernieuwde groep. Gebleven is percussionist Jogi Gillis. Nieuw zijn Michiel Borstlap (piano en keyboards) en Ben Gerritsen (vibrafoon en marimba). Een vooruitgang ten opzichte van de vorige bezetting met Albert Veenendaal en Hans Hasebos wil ik het niet noemen, daarvoor is de sfeer wat te vaak aan de weeige kant. Gelukkig is de spannende aanpak, die de groep de bijnaam 'voodoo-jazz' heeft opgeleverd, op een fiks aantal nummers gehandhaafd.

Op hun tweede cd 'Low Impact, High Energy, Totale Body, Work Out' volgt SFEQ de koers van de leukste nummers van de vorig jaar verschenen debuut-cd 'Rumble'. Daarop werkte het kwartet met wisselende gastsolisten, waaronder scratcher DJ Jeff Hagenaars. De nummers met zijn bijdragen sprongen er uit door de enorme vitaliteit. Op de nieuwe SFEQ-cd is Hagenaars vervangen door DJ Git Hyper, die als vaste vijfde lid het groepsgeluid op prettig storende manier van commentaar voorziet met zijn platenspelers en samplers.

Op basis van een interessante visie op jazz en fusion, integreren de musici in hun muziek soepel elementen uit verschillende muzikale stijlen. Drummer Strefan Kruger en basgitarist Peter Bergman zorgen voor een solide swingende basis, die door gitarist Francois van Bemmel en sopraansaxofonist Bart Sur van pikante solo's voorzien worden.

Van Pierre Courbois' groep Jubilation wordt gezegd dat het elke zaal plat kan spelen. Als een van de weinige neobop-groepen grijpt de het kwintet immers niet kritiekloos terug op het geijkte bop-idioom, maar voorziet het onder leiding van de slagwerker/componist van subtiel commentaar. Live levert dat dynamische concerten op met spetterende solo's.

Op de debuut-cd 'Reouverture' wil het niet zo erg. In plaats van gebruik te maken van diverse live-opnamen die er de afgelopen paar jaar van het kwintet zijn gemaakt, verkoos de groep de studio. Het gevolg: tamelijk matgeslagen muzikale prestaties. Je hoort dat de musici (behalve Courbois zijn dat tenorsaxofonist Fred Leeflang, trompettist Eric Vloeimans, pianist Willem Kuhne en de jonge bassist Egon Kracht) vertrouwd zijn met het materiaal. Ze hebben geen moeite met de onregelmatige maatsoorten, waarvoor Courbois een voorkeur heeft, en spelen zonder uitzondering meer dan verdienstelijk. Maar bezieling is ver te zoeken. De muziek wil maar niet echt tot leven komen. Jammer.

Pianist Leo Cuypers schijnt al lange tijd te ziek te zijn om nog op te kunnen treden. Vandaar dat de cd-release van zijn lang niet meer verkrijgbare 'Zeelandsuite' (aangevuld met de 'Johnny Rep Suite') zo welkom is. De oude muziek uit respectievelijk 1977 en 1974 is anno 1993 nog even kras en onmisbaar. Cuypers is in topvorm, evenals zijn metgezellen, waaronder trombonist Willem van Manen en saxofonist Willem Breuker. En de humor? Die blijkt eveneens tijdloos.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden