Vonnis

Terwijl ik gisterenochtend het vonnis van het Wilders-proces afwachtte, kwam een existentiële vraag bij me op: moeten we terroristische aanslagen meer vrezen dan populisten? Aanslagen zijn er in Europa sinds de zomer niet meer geweest terwijl het nu wemelt van de populisten in onze media. Maar is dit een reden om eerder bang te zijn voor Trump, Wilders, Le Pen en Beppe Grillo dan voor Abu Bakr al-Baghdadi? Er zijn stemmen die herhaaldelijk hebben benadrukt dat de kans om te sterven in het verkeer veel groter is dan door een terrorist te worden omgelegd. Feitelijk is dit juist. Maar de destabiliserende factor van aanslagen voor een samenleving wordt hier niet in meegewogen.

Paradoxaal genoeg zijn het dezelfde stemmen die het effect van aanslagen relativeren, die ons permanent lijken te waarschuwen voor de opkomst van populisten. Schrijver Geert Mak maakte naar aanleiding van de overwinning van Donald Trump een parallel met de jaren dertig. Zijn bewonderaars haalden vervolgens in sneltreinvaart Adolf Hitler aan. Toch lijkt de meest ordinaire 'president elect' ooit in de VS door het politieke systeem van zijn land te worden geïntegreerd. Met zijn verkiezing gingen zelfs heel wat economische parameters de hoogte in. Eerder leidde de Brexit niet tot instorting van Groot-Brittannië maar hooguit tot het kruipen richting het hazenpad van de lokale populisten. Met het verlies van premier Renzi in Italië en de mogelijke overwinning van de beweging van populist Beppe Grillo bij vervroegde verkiezingen, was ons hel en verdoemenis beloofd voor heel Europa. Maar kijk hoe de AEX-index een fabelachtige week heeft gekend op de Amsterdamse beurs: meer dan 4 procent (!) stijging in vijf dagen.

Eerlijk gezegd, lukt het me niet om bang te zijn voor onze huispopulist Geert Wilders. Ik vind hem hooguit eendimensionaal, respectloos en vermoeiend. Maar na het vonnis van gisteren is het restje angst op de bodem van mijn vreesreservoir, ook al verdwenen. Wat is dit voor uitslag? Je hebt een megaboef die door zesduizend burgers bij de politie is aangegeven, een monsterproces dat bijna 200 bladzijden requisitoir kostte en de rechter laat de belangrijkste aanklacht zomaar vallen: de rechtbank acht niet bewezen dat Wilders aanzette tot haat. Wilders is dus geen haatzaaier maar beledigt en discrimineert groepen en is daarvoor veroordeeld. Groepen beledigen doen we helaas bijna allemaal op verjaardagen of op de voetbaltribunes en een tsunami van werkgevers discrimineert bij sollicitatieprocedures. Erger nog: de groepenbeledigende Wilders krijgt helemaal geen straf en zal geen eurocent betalen!

In 1996 werd Hans Janmaat door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot een geldboete van 3000 gulden wegens het aanzetten tot haat. In 1997 werd hij uiteindelijk door het gerechtshof in Arnhem veroordeeld tot twee maanden cel voorwaardelijk en 7000 gulden (3176 euro) boete. Kijk dat waren tenminste tijden waar je lekker vol op het orgel van je eigen angst mocht gaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden