Vonk heeft ’helemaal geen voelsprieten voor racisme’

door Sybilla Claus

Hans Vonk denkt dat het met de WK-organisatie wel goed komt. ,,Ons grootste probleem is een goed team te krijgen.’’

Na zeventien jaar als doelman in de eredivisie verruilde Vonk (36) Ajax Amsterdam voor een avontuur bij Ajax Capetown.

Met de Tafelberg op de achtergrond traint Vonk deze ochtend met zijn ploeggenoten op sportpark Ikamva in Kaapstad. In Heerenveen zal de blonde doelman niet zijn opgevallen, maar hier is hij een van de drie blanken tussen 25 spelers.

,,Voor mij is dat volstrekt natuurlijk”, reageert hij na afloop. ,,Cricket en rugby zijn in Zuid-Afrika de blanke sporten, voetbal is zwart.”

Racisme ligt in het land nog steeds uitermate gevoelig. Maar Vonk, die in Johannesburg geboren is, ging al snel met zijn ouders naar Nederland, waar hij opgroeide. ,,Ik maak geen enkel onderscheid tussen kleuren, ga hier om met wie ik leuk vind, en heb ook helemaal geen voelsprieten voor racisme.”

Acht jaar lang speelde Vonk in het Zuid-Afrikaanse team, van 1998 tot 2006. Vorig jaar heeft hij afscheid genomen van Bafana Bafana. En van de Nederlandse competitie. Sinds juli is hij in dienst van Ajax Capetown. De eerste twee jaar als doelman, de rest moet nog worden ingevuld.

Het bevalt hem uitstekend om nu met vrouw en drie kinderen in Houtbaai te wonen, een kustplaatsje op het Kaapse schiereiland. ,,Vroeger reisde ik alleen maar. Zag ik slechts hotels en voetbalvelden. Dit is een goede kans om nu wel het land te leren kennen.”

Vonk geeft direct toe dat de resultaten van Zuid-Afrika de afgelopen tijd niet zo best waren. ,,Wij hebben gewoon niet zo’n goede generatie voetballers. In 1996 waren we Afrikaans kampioen, toen was er een heel gretige jonge generatie. Daarna werd het niveau minder.” Zojuist is de Braziliaan Carlos Alberto Parreira tot bondscoach benoemd. ,,Een goed besluit. Maar nu moet er ook stabiliteit komen, want ze willen hier nogal eens van coach wisselen.”

Critici twijfelen eraan of stadions en infrastructuur wel op tijd af zullen zijn. Vonk gelooft dat dat wel goed komt. ,,Ons grootste probleem is een goed team te krijgen. Ik hoop dat er talent opkomt en dat die jongens eraan toe komen om ook een jaar of twee in Europa te spelen om er de harde voetbalwetten te leren. In het algemeen dromen ze hier van Europa. Spelen in Spanje, Italië, Nederland of Duitsland, ergens in de sterkste competities.”

Verhalen over handel in Zuid-Afrikaanse spelertjes zijn Vonk niet bekend. ,,Natuurlijk wil Ajax Amsterdam hier talent halen, het is niet alleen liefdadigheid. Maar dan moet je wel zorgen dat de voorwaarden er zijn, en daar profiteren ze hier ook van.” 51 procent van de aandelen is in handen van Ajax Amsterdam. ,,Behalve financiële steun heeft Ajax ook het plan om hier in het township Filipe een stadion te laten bouwen door lokale werklieden. Maar dat moet ik nog zien.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden