Vondsten drugsafval meer dan verdubbeld

Afgelopen weekend werden op verschillende plekken in het land grote hoeveelheden gedumpt chemisch afval gevonden. Beeld anp
Afgelopen weekend werden op verschillende plekken in het land grote hoeveelheden gedumpt chemisch afval gevonden.Beeld anp

De politie heeft vorig jaar meer dan twee keer zoveel gedumpt drugsafval gevonden als in 2012. Uit cijfers die het ANP heeft opgevraagd, blijkt dat de politie in afgelopen jaar 150 keer op een dumpplaats is gestuit. Het jaar daarvoor was dat nog 69 keer.

Volgens de politie kan de toename onder meer worden verklaard doordat criminelen hebben ontdekt dat ze het verboden middel BMK zelf kunnen maken met het nog niet verboden middel apaan. BMK is een noodzakelijk bestanddeel om synthetische drugs zoals amfetamine, XTC en LSD te vervaardigen.

Omdat er meer nodig is om de drugs te maken, is er ook meer afval, stelt de landelijke eenheid van de politie.

Drugsafval
Afgelopen weekend werden op verschillende plekken in het land grote hoeveelheden gedumpt chemisch afval gevonden. In de nacht van vrijdag op zaterdag gebeurde dat in de omgeving van Venlo (Limburg) en zondag in Lelystad (Flevoland). Het gaat waarschijnlijk om drugsafval. Natuurorganisaties willen dat de overheid actie onderneemt tegen de voortdurende dumping van dit soort chemicaliën.

Chemisch afval wordt het meest in het zuiden van het land gedumpt. Afgelopen week nog in Roermond (Limburg) en de week daarvoor in het Brabantse Rijsbergen. Eind vorig jaar meldde de provincie Noord-Brabant dat er een waarborgfonds komt, zodat gedupeerde grondeigenaren niet alleen voor de opruimkosten opdraaien.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden