Vondst armband leidt tot nieuwe zoektocht naar vliegtuigwrak

Naar aanleiding van een toevallige vondst is de zoektocht naar het neergestorte vliegtuig van de Franse vliegenier-schrijver Antoine de Saint-Exupery weer geopend. Dit is bekendgemaakt door het bedrijf Comex, dat de bergingsoperatie uitvoert.

De 44-jarige schrijver van onder meer 'De kleine prins' verdween in 1944 op mysterieuze wijze boven de Middellandse Zee, nadat hij in zijn gevechtsvliegtuig was opgestegen van de luchthaven van Bastia op Corsica. Noch van Saint-Exupery noch van zijn toestel zijn ooit sporen gevonden. Over de oorzaak van zijn verdwijning is druk gespeculeerd. Is Saint-Exupery door de vijand neergehaald, kreeg hij motorpech, of pleegde hij zelfmoord?

Mogelijk is de oplossing van het mysterie nu binnen handbereik. De visser Jean-Claude Bianco hoopte op 26 september rode poon en tong te vangen, maar in plaats daarvan trof hij een zilveren armband in zijn netten aan. Later bekeek hij de vreemde vangst pas goed. Hij veegde de armband schoon en zag dat de naam van Saint-Exupery's vrouw, Consuelo, en die van de uitgeverij van 'De kleine prins' in het lichtelijk roestige kleinood gegraveerd stonden. De armband moest wel van Saint-Exupery zijn geweest. Aan het sieraad zat een stukje stof vast, vermoedelijk van zijn vliegenierspak.

Vanaf dat moment kon de zoektocht naar het wrak van Saint-Exupery's Lockheed weer gestart worden. Want, zo zegt Henri-Germain Delauze van Comex, het wrak ligt waarschijnlijk dicht bij de plaats waar de armband is gevonden. Inderdaad zijn er sinds het begin van de bergingsoperatie al mogelijke brokstukken gevonden. De zee is in het gebied waar wordt gezocht niet al te diep - tussen de 300 en 600 meter.

Delauze zegt zich alleen zorgen te maken over de mogelijkheid dat het vliegtuig is neergestort in een nabijgelegen deel van de zee dat veel dieper is, want daar werkt de zoekapparatuur niet.

“De klus is nog maar net begonnen”, zegt Delauze. “Het is niet alleen spannend vanuit een wetenschappelijk oogpunt, maar het is ook erg ontroerend, omdat we op zoek zijn naar een mythe.”

Erfgenamen van de schrijver hebben laten weten dat Saint-Exupery's inmiddels overleden moeder niet wilde dat er naar het lichaam van haar zoon werd gezocht. “Hij moet met rust gelaten worden”, zegt Saint-Exupery's neef ean-Giraud d'Agay. “We willen niet dat de zee wordt omgewoeld om hem te vinden. Wij waren vantevoren niet op de hoogte gesteld van de zoektocht en niemand heeft ons om toestemming gevraagd. Dat vinden we tamelijk schandalig.” (AP, Reuters)

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden