Vondelingenkamer voor tweede keer gebruikt

Gegevens | Deze maand werd een baby afgestaan aan de Beschermde Wieg. Een notaris beschikt over de gegevens van de moeder.

Voor de tweede keer is in Nederland een kind door de moeder afgestaan via een speciale vondelingenkamer. Begin september stond een vrouw haar zoontje af aan de Stichting Beschermde Wieg uit Dordrecht, die een noodlijn en vijf vondelingenkamers beheert.

De vrouw belde toen de weeën al begonnen waren en is onder begeleiding van een verloskundige bevallen. Waar de baby is geboren, wordt geheimgehouden. De vrouw en de baby maken het volgens de stichting goed.

Het is in Nederland strafbaar om een kind te vondeling te leggen. Er staat maximaal vierenhalf jaar cel en een boete van 20.000 euro op. Maar sinds de Raad voor de Kinderbescherming het in 2000 ging bijhouden, is er nooit straf opgelegd, ook niet wanneer de ouders werden achterhaald.

In de nacht van 13 mei werd in Groningen voor het eerst een kind aan een van de vondelingenkamers afgegeven. Ook toen belde de vrouw pas in een laat stadium: toen het kind al geboren was, maar de placenta nog niet. Een vrijwilliger van de Beschermde Wieg heeft de vrouw in contact gebracht met een verloskundige. Na de bevalling van de placenta is het kind afgestaan, waarna het door de Raad voor de Kinderbescherming in een crisispleeggezin is geplaatst.

In beide gevallen heeft de Beschermde Wieg de vrouwen ertoe kunnen brengen om gegevens achter te laten, die aan een notaris zijn overhandigd. Omdat de overheid niet over deze gegevens kan beschikken, blijft er in juridische zin sprake van een verboden handeling. Toch heeft het Openbaar Ministerie deze zomer van strafvervolging afgezien - volgens de stichting onder meer vanwege goede nazorg.

De Raad voor de Kinderbescherming blijft niettemin voorstander van strafbaarstelling, zegt woordvoerder Richard Bakker. "Niet om de moeder te straffen. Maar omdat de politie dan aan de slag kan. Zo kan die bijvoorbeeld achterhalen wie de vader is. Wellicht wil hij voor het kind zorgen."

Dat de moeder in elk geval informatie heeft achtergelaten, juicht de raad toe. "Maar de toegankelijkheid van die informatie baart ons zorgen", zegt Bakker. "Weet een kind over twintig jaar waar dat opgevraagd kan worden?"

Tijdens een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer is dit aankomende woensdag een van de onderwerpen die de raad wil aansnijden. Het gesprek is geïnitieerd door D66-Kamerlid Vera Bergkamp, een tegenstander van de vondelingenkamer. Volgens haar mag de opkomst van deze loketten er niet toe leiden dat de aandacht voor preventie verslapt. Onder meer de Zwolse Isala Klinieken, die een paar maanden geleden een vondelingenkamer openden, komen hier hun besluit toelichten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden