Vondelingen in China nu meestal gehandicapt

Vanuit China zijn de afgelopen 25 jaar meer kinderen geadopteerd in het buitenland dan waar dan ook vandaan, zo'n 120.000. De oorzaak is het strenge bevolkingsbeleid tussen eind jaren zeventig en begin jaren negentig. Ongewenste kinderen informeel onderbrengen bij een ander gezin waar ze wel konden opgroeien werd moeilijk omdat per gezin maar een kind was toegestaan. Het gevolg was een stroom van vondelingen richting de tehuizen die daar volstrekt niet op berekend waren, en dan vooral meisjes. Zij konden in veel gezinnen niet blijven omdat voor de ouders anders de kans verkeken was op een meer gewenste zoon.

Pas in de loop van de jaren negentig verbeterde de zorg in de tehuizen. Op veel plaatsen werd een systeem opgezet van tijdelijke pleegzorg, waarbij ouderparen de vondelingen tijdelijk verzorgden, totdat de adoptie in het buitenland was geregeld. Er waren ook adopties richting Chinese ouderparen, maar omdat de vergoeding voor een tehuis bij adoptie naar het buitenland hoger was, probeerden veel tehuizen zich vooral daar op te richten. Op het hoogtepunt, in 2004 en 2005, verlieten zo bijna 14.000 kinderen per jaar het land.

Inmiddels is dat veranderd. Niet alleen omdat het aantal binnenlandse adopties fors is toegenomen, ook omdat er minder vondelingen zijn. Toenemende welvaart en een steeds soepeler bevolkingsbeleid (waardoor meer kinderen in een gezin mogen blijven) zorgt ervoor dat Chinese ouders bijna alleen nog baby's met een handicap te vondeling leggen. Ook wordt meer werk gemaakt van binnenlandse adopties van niet-gehandicapte vondelingen.

Dat wil niet zeggen dat alle problemen opgelost zijn. De tehuizen zitten nu vol met gehandicapte kinderen, die in China een lage status hebben. In de zorg voor hen wordt weinig geïnvesteerd. De tehuizen missen de middelen en de expertise om deze kinderen goed te begeleiden en datzelfde geldt voor pleegouders.

Er lopen wel projecten, zoals in Xining (West-China) waar een ngo uit Hongkong de tehuisstaf en pleegouders traint. Ook de landelijke overheid is zich steeds meer van het probleem bewust. Maar naar goede opvang van deze vondelingen is het nog een lange weg, en zeker ook naar systematische adoptie door Chinese gezinnen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden