Von Weizsücker ontvangt Four Freedoms Award

(Novum) - De voormalige Duitse president Richard von Weizsücker heeft zaterdag in Middelburg de International Four Freedoms Award in ontvangst genomen. Hij kreeg de onderscheiding voor zijn bijdrage aan de verwerking van het Duitse oorlogsverleden. Koningin Beatrix, prinses Máxima en premier Jan Peter Balkenende (CDA) waren aanwezig bij de prijsuitreiking in de Nieuwe Kerk.

De 88-jarige Von Weizsücker was van 1984 tot 1994 bondspresident. Eerst bekleedde hij het ambt voor West-Duitsland en na de val van de Berlijnse Muur voor het verenigde Duitsland. Tijdens een toespraak in 1985 bestempelde hij het einde van de Tweede Wereldoorlog niet als de dag dat de Duitsers de oorlog verloren, maar als de 'dag van de vrijlating'.

De prijs is ingesteld door het Amerikaanse Franklin en Eleanor Roosevelt Institute. De Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt sprak tijdens de Tweede Wereldoorlog over de vier vrijheden: vrijheid van meningsuiting, vrijheid van geloof, vrijwaring van gebrek en vrijwaring van vrees. Het instituut kent vijf onderscheidingen toe aan personen die op mondiaal niveau een bijdrage hebben geleverd aan de vrijheid in de wereld.

De Nederlandse Willemijn Verloop nam namens War Child ook een award in ontvangst. De hulporganisatie, waarvan de Nederlandse afdeling werd opgericht door Verloop, kreeg de onderscheiding toegekend voor haar bijdrage aan de vrijwaring van vrees. De VN-vertegenwoordiger Lakhdar Brahimi kreeg de award voor vrijheid van meningsuiting, de Britse auteur Karen Armstrong voor de vrijheid van geloof en de Noorse diplomaat Jan Egeland voor vrijwaring van gebrek.

De onderscheidingen worden in even jaren, zoals dit jaar, uitgereikt in Zeeland. In de oneven jaren gebeurt dit in New York. De voorouders van Franklin D. Roosevelt waren afkomstig uit Zeeland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden