Von Grünigen blijft 'Mr. Reuzenslalom'

Michael von Grünigen toonde zich gisteren tijdens de wereldtitelstrijd in Sankt Anton een ware grootmeester op de reuzenslalom. De 31-jarige Zwitser herhaalde zijn kunststukje van 1997, toen hij eveneens wereldkampioen werd op dit onderdeel.

Opnieuw eindigde een WK-nummer in een deceptie voor de Oostenrijkse gastheren. Er stond zelfs geen thuisskiër op het erepodium. Het zilver was voor de Noor Aamodt, het brons ging naar de Fransman Covili. Hermann Maier, afgescheept met een zilveren en een bronzen plak, bleef als vierde dit keer met lege handen staan.

Von Grünigen wordt in het skicircus al jaren 'Mr. Reuzenslalom' genoemd. Dat is gebaseerd op zijn palmares van negentien wereldbekerzeges in deze specialiteit en de eerste plaats in de eindklassementen van de World Cup reuzenslalom in 1996, '97 en '99. In '98 eindigde hij als tweede. Op de Winterspelen van 1998 stelde de Zwitser enigszins teleur met de bronzen plak.

De man van weinig woorden uit Adelboden was het hele 'pak' te snel af. Hij bracht de 40000 toeschouwers, die in overgrote meerderheid hoopten op succes voor de Oostenrijkse deelnemers, tot zwijgen. Het gejubel klonk nu uit de bescheiden Zwitserse kolonie.

Voor het nieuwe seizoen besloot Von Grünigen van skimerk te wisselen. Hij koos voor Fischer, na maar liefst 21 jaar het uithangbord van Rossignol geweest te zijn. ,,Ik dacht, laat ik het eens met Oostenrijks materiaal opnemen tegen de Oostenrijkse maffia'', lachte Von Grünigen zijn triomf. ,,Mijn moed om na al die tijd toch te veranderen, is dubbel en dwars uitbetaald. Had ik het maar eerder gedaan. Dan zou ik in 1998 in Nagano en het jaar daarop op het WK in Vail beter hebben gepresteerd.''

Maier, die eenhonderdste tekort kwam op de bronzen Fransman Covili, mopperde nog lange tijd. ,,Vandaag telde alleen het goud. Ik was er dichtbij, maar daar heb ik niets aan. Ik ben heel blij dat dit WK voor mij voorbij is. Al dat gedoe er omheen werd een beetje teveel van het goede.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden