Excuses EU

Von der Leyen tegen Italië: Sorry, namens heel Europa

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie sprak vandaag een nagenoeg leeg Europees Parlement in Brussel toe. De meeste parlementariërs volgen de sessie vanuit huis.  Beeld AFP
Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie sprak vandaag een nagenoeg leeg Europees Parlement in Brussel toe. De meeste parlementariërs volgen de sessie vanuit huis.Beeld AFP

EU-commissievoorzitter Ursula von der Leyen stelt dat het beeld inmiddels is gekanteld in Europa, waar solidariteit nu wel overal zichtbaar is.

Voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie heeft namens heel Europa excuses aangeboden aan Italië voor het gebrek aan steun in de coronacrisis, vooral in de beginfase. “Ja, het is waar dat niemand hier echt klaar voor was”, zei ze in het Europees Parlement in Brussel. “Het is ook waar dat velen niet op tijd waren toen Italië in het allereerste begin een helpende hand nodig had. En ja, daardoor is het terecht dat Europa als geheel een oprecht excuus aanbiedt.”

Toch is dat beeld van een niet-solidair Europa inmiddels omgeslagen, aldus de Duitse EU-commissievoorzitter. “Het is ook waar dat Europa nu het kloppende hart van solidariteit is geworden in de wereld. Het Europa waarin paramedici uit Polen en artsen uit Roemenië levens redden in Italië. Waar beademingsapparaten uit Duitsland redding brengen in Spanje. Waar Tsjechische ziekenhuizen zieken uit Frankrijk behandelen. En waar patiënten uit Bergamo naar klinieken in Bonn worden overgevlogen. Dat maakt me trots Europeaan te zijn.”

Von der Leyen sprak ook over de financiële aspecten van de crisis, nu alle Europese economieën op het punt staan door ongekend diepe dalen te gaan. Daarbij richtte ze weer eens de aandacht op de vastgelopen onderhandelingen over de EU-meerjarenbegroting (2021-2027). Die begroting noemde ze ‘het moederschip van ons herstel’.

Ook riep ze de Green Deal van haar eerste vicevoorzitter Frans Timmermans in herinnering. “Wanneer het mondiale herstel op gang komt, zal de opwarming van de aarde niet vertragen.”

Timmermans zelf komt ook tot die vaststelling in een opiniestuk in een zevental Europese media, waaronder NRC. Sinds het uitbreken van de coronacrisis heeft bijna niemand het meer over de EU-klimaatwet, belangrijke pijler onder de Green Deal die Timmermans begin maart presenteerde.

“Het is een valse tegenstelling om te zeggen dat de Green Deal een luxe is die we ons niet kunnen veroorloven”, aldus Timmermans. “Het plotselinge stilvallen van massaproductie en massatransport – hoewel het onze economie flink pijn doet – geeft ons wel een voorproefje hoe het zou kunnen zijn als we onze mobiliteit elektrisch zouden maken en het gebruik van fossiele brandstoffen in onze industrie drastisch zouden verminderen. Want in plaats van je een voorstelling te maken van schone lucht in het hart van onze steden, kun je die nu gewoon ruiken.”

Lees ook:
Frans Timmermans over EU-klimaatwet: Moeder Aarde zal ons bij de les houden

Volgens Frans Timmermans zal de EU-klimaatwet die hij begin maart presenteerde een ‘revolutie’ ontketenen. ‘De beslissing van de lidstaten over klimaatneutraliteit in 2050 heeft consequenties’, zei hij toen in een interview met Trouw.

Coronavirus laat zien: in de EU is het ieder voor zich

In de coronacrisis wijzen tal van beschuldigende vingers naar de Europese Unie. Die is zo sterk en zo zwak als de volstrekt soevereine lidstaten haar willen maken, blijkt ook nu weer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden