Volwassene dommer dan een kind?

De Open Universiteit vindt dat volwassenen hun kennis te weinig op peil houden. Voor collegevoorzitter Theo Bovens reden om met Net 5 te werken aan de quiz ’Ben jij slimmer dan een kind?’

Wat is er mis met het kennisniveau van volwassenen?

„Niets, zolang ze hun kennis maar bijhouden. Nederland heeft niet veel grondstoffen en zal het in de toekomst echt moeten hebben van de kenniseconomie. Maar er heerst nog steeds een beetje een mentaliteit van: ’Ik ben van school en nu kan ik veertig jaar gaan werken’. Zo werkt het dus niet. Wie van school komt als jongvolwassene heeft slechts een basiskwalificatie. Het einddiploma is pas het begin. Met ’Ben jij slimmer dan je kind’ proberen we aan te tonen dat die basiskennis niets waard is als je het niet nu en dan ververst.”

Wat krijgen de volwassenen voor hun kiezen?

„De volwassen deelnemers krijgen vragen van het niveau van groep 8 van de basisschool. Vragen dus die kinderen van een jaar of tien moeten kunnen beantwoorden. Voor volwassenen die al zo’n jaar of dertig van school zijn, zullen die vragen toch moeilijk blijken. Als ze het antwoord niet weten kunnen ze de hulp inroepen van een kind, of stoppen en erkennen dat zij minder slim zijn dan het kind.”

Is het erg minder slim te zijn dan een kind?

„Op zich is dat geen probleem. Toch zal het voor veel mensen – kijkers en deelnemers – een eyeopener zijn. Je gaat naar school om iets te leren en dan blijkt het geleerde niet te beklijven. Kennis verdampt namelijk. Dat geldt niet alleen voor wat je leerde op de lagere school, maar ook voor de beroepsopleiding. Ook de kennis die je opdeed toen je studeerde voor jurist of verpleegkundige veroudert. Tenzij je het bijhoudt door te blijven leren.”

Is zo’n quiz de manier om mensen te stimuleren nog eens een cursus te gaan volgen?

„Dat hoop ik. Ik hoop dat het mensen tot denken aanzet en dat ze besluiten nog een cursus te volgen. Of dat mensen eens wat vaker een boek lezen uit de bibliotheek om hun kennis te vergroten. Het gaat ons om een levenlang leren. Dat mensen hun kennis onderhouden, zoals ze ook hun auto onderhouden met een apk-keuring.”

U verwacht dus niet meteen een stormloop van nieuwe cursisten bij de Open Universiteit?

„Nee. Als iemand een som uit de quiz niet kan oplossen hoeft hij niet naar ons toe te komen. Wij zijn immers een universiteit, we geven geen cursussen in rekensommetjes. Het zou goed zijn als mensen door het programma weer zin krijgen om te leren. Dat is niet alleen nuttig voor een eventuele baan, maar ook om de hersenen te trainen, actief in de samenleving te blijven staan, de krant goed te kunnen lezen en televisieprogramma’s te begrijpen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden