Volwassen Butter stabiel in modder

Een groot marathonloper worden is zijn droom. In het meerjarenplan dat daartoe moet leiden, doet Michel Butter veel zelfvertrouwen op. Nadat hij eerder deze maand Nederlands kampioen werd op de 10 kilometer, was gisteren de crosstitel zijn prooi.

De wegen naar zijn eerste twee triomfen bij de senioren lopen ver uiteen. In Schoorl debuteerde de atleet uit Beverwijk als Nederlands kampioen op de weg op degelijke ondergrond. Gisteren was hij, als opvolger van de afwezige achtvoudige cross-kampioen Kamiel Maase, op de Wageningse Berg de meest stabiele deelnemer op glibberige modderpaden.

Butter toonde daarmee, in elk geval op nationaal niveau, zijn veelzijdigheid en improvisatievermogen. Hij was zaterdag met TDR, zijn Noord-Hollandse hardloopteam, al in Wageningen neergestreken. „Ik heb toen op een harde ondergrond een heerlijke duurloop kunnen doen. Bij het loslopen vandaag gleed ik alle kanten op. En dat gebeurde ook in de wedstrijd, we gingen door modder en plassen. Dat had wel z’n charme, dit was ware strijd.”

Aanvankelijk wilde Butter korte spikes van 12 millimeter gebruiken om op de stukken omhoog zijn achillespezen te ontlasten. Omdat de regen de route in een modderbrij had getransformeerd, werd gekozen voor 15 millimeter lange punten om meer grip te hebben. „Lang? Een paar jaar geleden was het bij het WK in Brussel zo’n extreme modderpoel, dat ik 18 heb gebruikt.”

De spikes bleven van start tot finish onder. De handschoenen en de muts, als bescherming tegen de koude, werden onderweg afgeworpen. „Ik kreeg het warm, en vervolgens het gevoel ’nu gaat het gebeuren’. Dan gaat alles af.”

Dat was nadat Butter in de eerste schermutselingen zijn concurrenten had geobserveerd en te verslaan bevonden. Hij vreesde de Limburgse combine tussen de Limburgse trainingspartners en favorieten Patrick Stitzinger en Sander Schutgens. „Er werd tussen hen behoorlijk gepraat onderweg.” Toen hij voor die twee niet voor het eerst een gaatje dicht liep, besloot hij zelf tot een vluchtpoging. Die was sterk genoeg om hem tot een kilometers lange solo te dwingen.

Het geduld en de beheersing waarmee Butter loopt, wijzen op een volwassenheid die hij tot voor kort niet had. Toen zijn huidige trainer Guido Hartensveld een jaar of vijf geleden de looptalenten van de toenmalige voetballer onderkende, was Butter „een eigenwijs mannetje” dat liefst meer wedstrijden in een weekeinde wilde lopen.

„Hij is echt volwassen geworden, dat merk je aan alles”, aldus Hartensveld. „Als je vroeger kritiek gaf, was dat allemaal niet waar. Nu denkt hij erover na, en komt hij er op terug. Hij is in het verleden regelmatig behoorlijk op zijn plaat gegaan. Dan werd hij bij de junioren weer eens vijfde, terwijl hij had kunnen winnen.”

De cross vindt Butter mooi, maar die zal altijd in dienst blijven staan van het mooiste: de weg. In zijn hart voelt hij zich een marathonloper, ofschoon hij de klassieke afstand nog nooit heeft gelopen. Wel heeft hij in Rotterdam een aantal maal de sfeer geproefd toen hij als haas fungeerde.

Het is afwachten of zijn capaciteiten geschikt zijn voor het lange duurwerk. Butter weet dat hij als 21- jarige geduld moet hebben. Dus richt hij zich dit seizoen vooral op de 10 kilometer waarop hij tijdens de EK onder 23 jaar internationaal wel eens wil excelleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden