Volusia controleert ieder ponspuntje

Uitgeput leggen Ann McFell en Pat Northey, raadsleden van kiesdistrict Volusia, zaterdagavond het hoofd in de handen. Drie dagen lang hebben ze 13 uur samen met rechter Michael McDermott met de hand stemmen geteld. Ze moesten kijken of sommige kiezers de namen van Bush of Gore ook nog eens extra hadden bijgeschreven op het stembiljet en vervolgens het ponspuntje wat daarmee correspondeert hadden doorgeprikt. Want dat zou nog weer extra stemmen voor een van de twee opleveren.

Het resultaat; zes stemmen extra voor de vice-president en een voor de gouverneur. Daarnaast blijkt er nog een voorkeur bij de write-ins te zijn voor Jezus, Batman, Larry de man van het elektriciteitsbedrijf, Ross Perot, Jesse Ventura en John Gotti.

Sinds gisterochtend tellen 250 ambtenaren, die hun vrije weekend hebben opgeofferd, met de hand alle stemmen die in Volusia -het kustgebied rond Daytona Beach- zijn uitgebracht bij de presidentsverkiezingen van afgelopen dinsdag. Zaterdagmiddag hebben ze in het Thomas C. Kelly-gebouw in Deland een spoedcursus gehad en voor morgenavond vijf uur moeten alle 184019 stemmen zijn verwerkt.

,,Een heel nauwkeurig werkje'', zegt woordvoerder Dave Byron. Inderdaad. In een grote zaal zit de ambtenaar met een stapel biljetten voor zich. En aan de andere kant van de tafel kijken drie mensen hem op de vingers. In het midden een tweede ambtenaar van het district en aan weerszijden naast hem een vertegenwoordiger van de Republikeinen en een van de Democraten. De tellende ambtenaar houdt het stembiljet omhoog, de drie controleren voor wie de stem is uitgebracht en de ambtenaar legt hem vervolgens op het stapeltje Bush of het stapeltje Gore. Zo probeert men in ploegendiensten in 2,5 dag de tijdslimiet te halen.

West Palm Beach wacht een nog grotere klus. Ook hier gaan de 425000 stemmen opnieuw met de hand worden geteld. Zaterdag zijn als proef de stemmen herteld in vier kieskringen met een doorgaans Democratisch gezind publiek. Uitslag: 36 stemmen meer voor Gore, drie minder voor Bush. Reden genoeg voor de drie leden van de commissie van toezicht om te beslissen dat er in het hele district '531 kringen' met de hand zal worden herteld. De beslissing is niet unaniem: de twee Democraten zijn voor, de door Jeb Bush benoemde rechter is tegen. Charles Burton gaat vandaag nog proberen het massale hertellen tegen te houden. ,,Ik wil eerst nog adviezen krijgen voordat we iets besluiten dat gevolgen heeft voor heel Amerika.''

Broward -het gebied rond Fort Lauderdale- telt vandaag met de hand in drie kieskringen. Zijn de verschillen met de officieuze uitslag hier ook te groot dan moeten waarschijnlijk ook daar de ambtenaren de stapeltjes ter hand nemen: 573000 stemmen. En dan is er Miami Dade, het gebied rond de grootste stad van Florida. Morgen buigen de functionarissen zich daar over de vraag: weer tellen of niet. En daar gaat het om vele miljoenen stemmen. Voor die met de hand zijn geteld gaat er zeker een week voorbij.

Hoe hachelijk ook het met de hand tellen is blijkt uit twee voorvallen van de afgelopen dagen. In Palm Beach gold eerst als regel dat het stukje papier in het ponsgaatje helemaal moet zijn verdwenen om als geldige stem te worden gerekend. Toen werd het: als het er bijhangt is het ook nog geldig. Of: als je er bij het ophouden iets licht door ziet vallen is het een geldige stem. Uiteindelijk keerde men naar de precieze interpretatie terug. Een nog bedenkelijker was de afweging in een andere kieskring. De ambtenaar besliste op grond van wat hij dacht dat de bedoeling van de kiezer kon zijn geweest.

Namens de Republikeinse Partij maakte advocaat Mark Wallace gisteren nogmaals bezwaar tegen verdere handmatige telling. Hij zei dat het zaterdag, toen nog maar een paar stembureaus bezig waren, al een pandemonium was geweest.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden