Volstrekt verziekte verhoudingen schaden vooral Leefbaar Rotterdam

Overgestapt NIDA Gemeenteraadslid Mo Anfal voorafgaand aan het spoeddebat van de Rotterdamse gemeenteraadBeeld anp

Het Rotterdamse college is klaar met besturen. Het verloor in één week zijn meerderheid én een belangrijke wethouder. Vooral Leefbaar loopt schade op.

Dat was vandaag een unicum in de Rotterdamse gemeenteraad. Na een fel debat over het overlopen van Leefbaar-raadslid Mohammed Anfal naar de oppositie én het vertrek van de verguisde Leefbaar-wethouder Ronald Schneider, nam de voor één keer eensgezinde raad een motie aan waarin wordt opgeroepen de aanstaande voorjaarsnota vooral ‘beleidsarm’ te maken. De acht maanden tot aan de gemeenteraadsverkiezingen moeten dus worden ‘uitgezeten’. Alleen plannen die nadrukkelijk de steun hebben van de huidige oppositie, maken nog schijn van kans. Het college van Leefbaar Rotterdam, D66 en CDA wordt als het ware gedoogd, maar met de rechtse koers is het afgelopen in Rotterdam.

Als in het crisisdebat iets duidelijk werd vandaag, was het wel dat de verhoudingen in de gemeenteraad volstrekt verziekt zijn. De oppositie is gefrustreerd dat het college ruim drie jaar lang met steeds 23 tegen 22 zetels in haar ogen ‘op macht’ heeft bestuurd en haar plannen heeft doorgedrukt, zonder overleg te zoeken voor een breder draagvlak. Nu Mohammed Anfal van Leefbaar Rotterdam naar de door de islam geïnspireerde partij Nida is overgestoken, zijn de rollen opeens omgedraaid. Het college is opeens met 22 zetels in de minderheid, en de oppositie voelt er niets voor het door het college uitgezette beleid te steunen. De verenigde partijen die zich inmiddels de O-7 noemen, overleggen vrijdagochtend met collegepartijen D66 en CDA over de vraag of er nu onderlinge deals kunnen worden gesloten, zónder de grootste fractie in de raad: Leefbaar. Als die samenwerking succesvol is, ligt alsnog de val het gehele college op de loer. Dat zal Leefbaar nooit accepteren, waarna de breuk daar is.

Excuus-allochtoon

De huidige crisis in de Rotterdamse politiek is vooral voor die laatste partij zeer schadelijk. Met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht dient de PVV zich in Rotterdam voor het eerst als rechtstreekse concurrent aan. Leefbaar moet in deze maanden zich vooral profileren met de ‘oogst’ van vier jaar college-verantwoordelijkheid. Maar daar komt in deze crisis niets van.

In principe hebben de overstap van raadslid Anfal en het vertrek van wethouder Schneider weinig met elkaar te maken. Anfal stapte naar eigen zeggen over omdat hij als excuus-allochtoon werd gebruikt in een partij die vooral de kloof tussen bevolkingsgroepen wil vergroten. Hoe het ook zij, met zijn overstap maakt hij het college, en daarmee zijn oude partij Leefbaar, vleugellam.

Wethouder Schneider liet gisteravond weten per direct af te treden vanwege een kritisch rapport over de miljoenenfraude bij het voormalig poppodium Waterfront. Daarvoor zou hij zich vandaag in debat met de raad verantwoorden. Maar Schneider, die zelfs in zijn eigen partij slecht ligt, ging dat debat uit de weg door voortijdig op te stappen. Hij zou met de ontstane meerderheid van de oppositie toch geen kans hebben gemaakt, schreef hij. Dat mag politiek-technisch zo zijn, maar juist voor een anti-establishment-partij als Leefbaar Rotterdam is zo’n houding dodelijk. Schneider had juist in de raad, en aan daarmee aan de Rotterdammers, uitleg moeten geven. En had daarna vervolgens zelf kunnen opstappen, om niet weggestuurd te worden.

Ook twee ambtenaren ontslagen voor affaire Waterfront

Twee ambtenaren van de gemeente Rotterdam hebben disciplinair ontslag gekregen vanwege hun rol in de vastgoedfraude bij het voormalige poppodium Waterfront. Dat blijkt uit stukken die Rotterdam naar de gemeenteraad heeft gestuurd. De gemeente Rotterdam is in de periode 2010-2015 voor ruim 7 miljoen euro opgelicht door de huurders van het Waterfront-pand. Zij declareerden regelmatig werkzaamheden die niet waren uitgevoerd en er werd jaren nauwelijks huur betaald. Uit eerder onderzoek was al duidelijk geworden dat een beperkt aantal ambtenaren van de gemeente Rotterdam een rol heeft gespeeld in de fraude. Twee van hen zijn ontslagen.

Lees ook: Wethouder Rotterdam treedt af na frauderapport.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden