Review

Volslagen onbegrijpelijk

John Travolta is niet alleen hoofdrolspeler maar ook producent van 'Battlefield Earth'. Als bewaker van de Psychlo's, die in het jaar 3000 de aarde hebben bezet en de aardse stervelingen met de dood bedreigen, draagt hij groene contactlenzen. Hij heeft rotte tanden in zijn mond, ongewassen dreadlocks hangen aan zijn kin en een wormig draadje loopt uit zijn neus naar een koptelefoon op zijn hoofd. Dat ding heet een ademmasker en in sommige situaties mag het af, alleen, wanneer precies is niet helemaal duidelijk.

Het duurt lang voordat John Travolta in deze film in beeld verschijnt en als het eindelijk zover is weet je niet wat je ziet. Om er vrijwillig zo bij te willen lopen moet er wel een hogere macht in het spel zijn, zelfs al ben je acteur. 'Battlefield Earth' is gebaseerd op het gelijknamige boek van Ron Hubbard, de oprichter van Scientology, die op internet wijd adverterende sekte waar ook veel filmsterren warm voor lopen. John Travolta bijvoorbeeld, en ook Cruise en Kidman, naar het schijnt. Alleen Forest Whittaker, die hier ook met zo'n slingertje uit zijn neus rondloopt, hadden we daar nog niet bijgerekend.

Wat 'scientology' precies inhoudt wordt er nooit bij verteld, ook niet door Ron Hubbard. Een erg optimistische denktrant is het in ieder geval niet, gezien het feit dat de aarde in 'Battlefield Earth' in het jaar 3000 oogt als ware het de prehistorie, en de leider van de holbewoners in een bibliotheek-ruïne eerst tegen de reeds lang verjaarde 'Declaration of independence' aan moet lopen, voordat hij ten strijde trekt tegen zijn bezetters.

Een en ander eindigt in een grote kladderadatsch, wat trouwens helemaal niet erg is want nog erger dan het was kon toch al niet. Het hoe en waarom blijft een film lang onbegrijpelijk. Even onbegrijpelijk als het niet ondertitelde kinderkoeterwaals dat John Travolta en de zijnen steeds in een paar zinnen uitbraken voordat ze elkaar daarna stukken beter blijken te verstaan in het Engels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden