Volop geruchten, maar vooral verslagenheid na brand in Culemborg

Het afgebrande zwembad in Culemborg, waar eigenlijk de nieuwe moskee zou komen. Beeld Maarten Hartman
Het afgebrande zwembad in Culemborg, waar eigenlijk de nieuwe moskee zou komen.Beeld Maarten Hartman

Was de brand in Culemborg tegen moslims gericht? Het moskeebestuur kan het niet geloven. "Laten we feit en fictie uit elkaar houden. We moeten ons niet laten meeslepen door speculaties."

De politie heeft zwarte schermen rondom het voormalige overdekte zwembad gezet. Vlak daarvoor staat een kerststukje, met een briefje: 'Wat een waanzin. Sterkte met de opbouw.' Ernaast een potje met drie hyacinthen.

Het zwembad aan de rand van Culemborg is niet meer in gebruik. Afgelopen zomer werd het verkocht aan de Vereniging Islamitische Gemeenschap, die het wilde ombouwen tot moskee. Eergisteravond brandde het af, gisterochtend was de rook al verwaaid. Mist hangt rond de puinhopen, de brandlucht reikt nog tot de eerste huizenrijen verderop.

Niemand wéét iets, maar veel mensen hebben vermoedens. Gas en licht waren al afgesloten, dus ligt brandstichting voor de hand. De politie laat zich er niet over uit, het onderzoek is nog maar net begonnen.

Mensen fietsen langs, stoppen om te kijken, maken een praatje. Twee mannen van Marokkaanse komaf laten in hun gesprek het woord racisme vallen - maar desgevraagd durven ze dat niet hardop te herhalen, laat staan uit te leggen. Later­­ valt ook het woord 'wraak'.

Dat laatste slaat op wat er gebeurde ná de brand in het zwembad. Die begon rond negen uur en was tegen middernacht uitgewoed. Later die nacht gingen elders in Culemborg zes auto's in vlammen op. Toeval?

De politie heeft nog geen aanwijzingen voor een verband, liet ze gisteren weten. En misschien bestaat dat ook niet, want Culemborg wordt het hele jaar al geteisterd door autobranden, 34 tot nu toe. Al voor de zes van gisternacht werkte de recherche er met acht mensen aan. Een groep die zich Moslimjongeren Culemborg noemt had juist deze week aangekondigd te willen surveilleren rond Oud en Nieuw.

Terweijde

Veel autobranden, ook de laatste zes, vonden plaats in Terweijde, een wijk met een slechte naam. Er hangen camera's. Maar, zei de politie een maand geleden, de brandstichters lijken precies te weten wáár. Wie nu door de straten loopt waar de auto's uitbrandden, ziet alleen nog zwarte plekken op het plaveisel. Mensen op straat schieten snel naar binnen als ze de vraag krijgen wat er in hun buurt aan de hand is.

In de oude moskee, gevestigd in een voormalig schoolgebouw, druppelen intussen mannen met bedrukte gezichten binnen. Het gebouw is te klein, de lokalen zijn slecht te verwarmen, en daarom zocht de Vereniging Islamitische Gemeenschap iets anders. Ze telde ruim vier ton neer voor het oude zwembad, de verbouwingsplannen waren net een week klaar - "op een paar tikfouten na", zegt voorzitter Hassan Barzizaoua van het moskeebestuur.

Nu kan hij opnieuw beginnen, en hoe dat moet, weet hij niet. Was het afgebrande gebouw verzekerd? "Dat moeten we uitzoeken." Hij buigt zijn hoofd, hij spreekt zacht. "Verschrikkelijk."

Nee, Barzizaoua kan zich niet voorstellen dat de brand in het zwembad een gerichte actie is tegen de moskee of de moslimgemeenschap, zegt Barzizaoua. "We hebben het pand al in de zomer gekocht. En waar onze moskee nu is, zitten we ook al dertig jaar. Er is nooit iets vervelends gebeurd. Waarom dan nu wel? Nee, het is waarschijnlijk vandalisme."

Barzizaoua heeft zojuist de moskeegangers toegesproken. Zijn boodschap? "Laten we feit en fictie uit elkaar houden. We moeten ons niet laten meeslepen door speculaties." Ja, op straat doen verhalen de ronde, dat weet hij. "Maar daar heeft niemand baat bij."

Steun voor moskee

Zeven moskeeën beginnen een inzamelingsactie na de brand in het Culemborgse zwembad waar een moskee zou komen. De initiatiefnemers grijpen de vrijdagpreek aan om geld in te zamelen. De zeven roepen andere moskeeën op om hetzelfde te doen. De Culemborgse moskee kreeg ook al een steunbetuiging van de plaatselijke raad van kerken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden