Volop bedrog bij 'bijbelse' vondsten in musea

TEL AVIV - Een ivoren granaatappel uit de Tempel van Salomo, een kistje dat het gebeente zou bevatten van Jezus' broer Jacobus en een kleitablet met inscripties over tempelonderhoud: enkele 'unieke vondsten' van de afgelopen jaren blijken vals.

De Israëlische politie heeft woensdag vier Israëlische 'antiekhandelaars en

-verzamelaars' officieel in staat van beschuldiging gesteld. De vier, onder wie de verzamelaar Oded Golan, worden verdacht van vervalsingen en heling maar ook van beschadiging van antiquiteiten. Golan -een van Israëls meest 'gerenommeerde' antiquiteitenhandelaars en kennelijk de bendeleider- ontkent alle aantijgingen en wijst op zijn beurt met beschuldigende vinger naar de archeologische autoriteiten. Die zouden een hetze voeren tegen de lokale antiekhandel.

De vervalsingen waren op zich uit de kunst. Zo kocht het viertal allereerst echt oude voorwerpen, zoals bijvoorbeeld het lemen beenderenkistje. Daarop, aldus de aanklacht, brachten ze inscripties aan en vervolgens werd een kopergroene oxidatielaag toegevoegd, waardoor de voorwerpen soms wel duizenden jaren ouder leek. Ze werden voorzien van valse certificaten op de internationale antiquiteitenmarkt aangeboden. Enkele van deze vervalsingen zijn voor honderdduizenden euro's verkocht en bereikten zelfs de musea. Zo moest het Israël Museum een week geleden erkennen dat de granaatappel een vervalsing is. Het museum had er in 1988 een half miljoen dollar voor neergeteld.

De zogenaamd 3000 jaar oude ivoren granaatappel dateert in feite uit de 13de, 14de eeuw. De inscriptie in antiek Hebreeuws -'Behorende tot de tempel van de Heer, heilig voor priesters'- is geheel nieuw. Samen met de 'Joasj steen' vormde de granaatappel de enige voorwerpen ooit gevonden met een verwijzing naar de Eerste Tempel.

Het kleitablet van Joas (koning van Judea), dat zou dateren uit de 9de eeuw voor Christus, werd zelfs gezien als het eerste archeologisch bewijs dat die 'Tempel van Salomo' echt heeft bestaan.

Het kistje van Jacobus leidde al langer tot felle discussies onder de deskundigen, van wie sommigen de echtheid betwistten. Verleden jaar kwam een Israëlische groep experts tot de conclusie dat de tekst in het Aramees 'Jacobus, zoon van Jozef, broer van Jezus' later op de lemen kist was aangebracht. Daarvoor was het nog een attractie op de tentoonstelling in het Koninklijk Museum in Ontario.

De Israëlische politie begon haar onderzoek twee jaar geleden, toen het kleitablet van Joas voor 4,5 miljoen euro aan het Israël Museum te koop werd aangeboden. Volgens een Israëlische functionaris was ook een Egyptische kunstenaar betrokken bij de vervalsingen. De man zou de afgelopen 15 jaar in Israël hebben gewerkt. Van tijd tot tijd ging hij een glaasje drinken in een pub in Tel Aviv en schepte daar luidruchtig op over zijn bijzondere vaardigheden. De pubeigenaren zouden de politie hebben ingelicht.

De oudheidkundige autoriteit spreekt van het topje van de ijsberg. Het Israël Museum deed deze week een oproep aan musea in de hele wereld om bepaalde voorwerpen nog eens op hun echtheid te controleren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden