Volop aandacht voor kriebelbeestjes

Insecten zijn vooral kriebelig, vervelend en vies. Dat beeld leeft bij te veel mensen en daar wil de universiteit van Wageningen een einde aan maken. Ze organiseert in Wageningen en Ede een insectenexperience. Van 25 tot en met 28 mei kan iedereen leren hoe je omgaat met lastige insecten als de eikenprocessierups en schadelijke spinachtigen als de teek. Maar vooral de positieve kant van de kleine beestjes wordt belicht. Want maar weinig mensen weten hoe leuk en nuttig insecten zijn.

Arnold van Vliet, bioloog aan de universiteit van Wageningen, coördineert het festival. "Insecten zijn zo mooi, maar veel mensen zien ze niet eens. Als je meer weet over insecten, ga je meer van ze genieten."

Films, workshops en safari's, alles wordt uit de kast getrokken om het imago van insecten op te krikken. Bezoekers kunnen bijvoorbeeld leren hoe ze meer vlinders en libellen in hun tuin krijgen, hoe ze bijen kunnen houden en of hun eigen bloed aantrekkelijk is voor muggen.

In de bioscoop van Ede worden films vertoond waar insecten de hoofdrol in spelen, zoals 'Bugs! 3d'. De filmfiguren zijn in levende lijve te ontmoeten in de daktuin op het gebouw. Kijk voor het programma op www.insectenexperience.nl. Waar het festival geen aandacht aan geeft, is de bijensterfte in Nederland. Dat onderwerp is te negatief, vindt Van Vliet.

Zaaien in Zutphen
In Zutphen krijgen de bijen wel aandacht. Daar is onlangs de actie 'Alle bee(s)tjes helpen' gestart.

De bijen hebben het zwaar in Nederland. Imkers verliezen per jaar soms een kwart van hun populatie. Om de bijen te steunen, verkopen Helma Röell en Piek Stor zakjes zaad. De bij is namelijk het meest geholpen met bloemen. Het hele jaar door moet er iets bloeien. Dat begint in de winter met sneeuwklokjes en eindigt in het najaar met de herfstaster. Als voldoende mensen hun tuin zo inrichten dat er altijd iets bloeit, is de bij een stuk gelukkiger, denken de vrouwen.

Röell legt uit dat hoe belangrijk de bijen zijn, voor de biodiversiteit. "Ze bestuiven natuurlijk de bloemen en gewassen. Maar dat niet alleen, bepaalde vogelsoorten hebben bijen nodig om te eten. Als de bij uitsterft, heeft dat direct gevolg voor die vogels."

Vorig jaar verkochten de vrouwen 1000 zakjes. Veldsalie, korenbloem en bolderik, er zit van alles in. Dit jaar hopen ze het dubbele kwijt te raken. Het zaad ligt in verschillende Zutphense winkels.

Goede leefomstandigheden voor bijen houden niet op bij bloemen. Ook een overwinteringplek kan de insecten helpen. Ze hebben baat bij een rommelige tuin, waar ze een beschut plekje kunnen vinden. Advies hierover: www.zutphenbijenstad.nl

Honing in de maak
Wie meer wil weten over bijen, kan terecht in de bijenstal op de Sprengenberg, in Haarle. Zondag 22 mei en op Tweede Pinksterdag, 13 juni, is de stal open en zijn daar twee imkers aan het werk.

Om te zien hoe honing gemaakt wordt, staan er speciale korven waarin de bijen aan het werk te zijn. De imkers leggen uit hoe de honing van de raat in de pot komt.

Het gebied rond de Sprengenberg is geliefd onder bijen, omdat op de graanakkers ook korenbloemen bloeien. Er leven ook wilde bijen. Zij hebben hun eigen onderkomen in de bijenhotels naast de stal. Ook die zijn te bezichtigen.

Verschillende honingsoorten smaken anders, doordat ieder seizoen weer andere bloemen bloeien. Bezoekers mogen het verschil zelf proeven.

Meer informatie staat op www.natuurmonumenten.nl

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden