Volmaakt nepkasteel

Ridders en jonkvrouwen hebben er nooit gewoond, toch schiet menig bezoeker in de tuinen van kasteel De Haar direct in galop.

Stevige torens richten zich op, stoere muren met kantelen omarmen de akkertjes, talloze bruggetjes brengen de oevers naar elkaar. Wat een kasteel! Bij het poortgebouw kom je zelfs een heuse ophaalbrug tegen. Maar vergis je niet: het is allemaal nep. Dit kasteel is nog geen honderd jaar oud. En het is ook nooit als kasteel gebruikt, maar het was een vakantieverblijf voor een hele rijke familie. Je zou kunnen zeggen dat slot De Haar in Haarzuilens het grootste vakantiehuisje van Nederland is.

Ooit stond er op deze plek een echte vesting. Al in 1391 werd er in een oud boek hier een middeleeuws huis beschreven. In de vijftiende eeuw was dat huis uitgebouwd tot een heus kasteel en had het al de vijfhoekige vorm die het nu nog heeft. Het werd verschillende keren bij gevechten tussen de bisschop en de stad Utrecht beschadigd, en in 1674 ging er nog eens orkaan overheen. Sinds die tijd was het kasteel slechts een ruïne.

In 1890, dus 120 jaar geleden, erfde een meneer met een lange naam het landgoed: Etienne van Zuylen van Nijevelt, die net daarvoor was getrouwd met de Franse barones Hélène de Rothschild. Hij had de ruïne, zij had geld. Zij besloten op de resten van het oude een geheel nieuw kasteel te bouwen. Het moest een volmaakt kasteel worden, maar wel bewoonbaar, met de luxe en smaak van die tijd.

En dat is het gekke aan kasteel De Haar. Als je buiten door de tuinen wandelt, door de prachtig aangelegde perken, langs het doolhof van heggetjes, door de lanen met hoge bomen, of waar je ook bent, zie je steeds het machtige kasteel en krijg je automatisch een ridderlijk of jonkvrouwen-gevoel. Sommige kinderen kunnen alleen nog maar galopperen als een paard, als ze door het park gaan. Maar eenmaal in het kasteel, merk je dat er in de gebouwen overal elektriciteit is, er zijn ouderwetse beschilderde toiletten die je kunt doorspoelen, en er hangen hele oude radiatoren. De Haar is het enige kasteel dat is gebouwd met verwarming, al gaat ie tegenwoordig nooit meer aan. Eén dagje stoken kost namelijk 700 euro! En al kom je af en toe nog wel een harnas of een hemelbed tegen: de riddersfeer is wel helemaal nep.

Omdat het kasteel aan het verzakken is en restauratie veel geld kost, hebben de eigenaars de gebouwen en het park een paar jaar geleden verkocht aan Natuurmonumenten. Voor maar één euro. Maar ze hebben wel afgesproken dat ze er elk jaar, in de maand september, toch nog vakantie mogen houden. Dat is nog eens wat anders dan een huisje van Landal Greenparks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden