Volleybalteam bestaat weer uit 'goede jongens'

Coach Benne voorziet traject van jaren

De grote, gloednieuwe Burhan Felek Volleyball Hall is uitgestorven als pouleleider Nederland het veld betreedt voor de wedstrijd in de European League tegen Oostenrijk. Mannenvolleybal is geen grote sport in Turkije - en ook niet in Oekraïne, waar Nederland een week eerder voor halflege tribunes speelde. Wie het Nederlandse team in Istanbul wedstrijden ziet spelen zonder publiek, kan niet anders dan terugdenken aan 1996, toen Nederland goud won op de Olympische Spelen in Atlanta.

De laatste jaren is het bergafwaarts gegaan in het Nederlands mannenvolleybal. Bondscoach Edwin Benne, vorig jaar aangesteld als vervanging van Peter Blangé, is realistisch. "Het is iets heel speciaals om de beste van de wereld te zijn. Te vaak vragen mensen zich af: 'waarom is het niet meer zoals vroeger?' Vóór 1996 waren we ook niet de beste van de wereld. Dat is iets dat misschien maar één keer voorbijkomt in de geschiedenis."

Over de gouden tijd in het Nederlandse mannenvolleybal zegt Benne: "Oranje was toen heilig voor de spelers; er waren geen clubbelangen. Het was een decennium waarin alles samenkwam: de coach, het programma, de sponsor en heel veel getalenteerde spelers." De bondscoach is teleurgesteld dat sommige spelers het Nederlandse team niet meer als heilig beschouwen en besloten te passen voor Oranje. "Dat mag niet zo zijn natuurlijk, dat hoort niet", aldus Benne na afloop van een training voor de laatste wedstrijd tegen het gastland.

Volgens de bondscoach zijn sommige spelers tegenwoordig niet meer in staat de hoofdzaak te scheiden van de bijzaken. "De hoofdzaak is natuurlijk spelen voor je land. De trots, de onsterfelijkheid. Bijzaken zijn de centen die je verdient, de mooie auto en het respect in het buitenland; dingen van tijdelijke aard." Benne: "Er is tegenwoordig een economisch belang. In mijn tijd gold alleen een sportief belang." Hij voegt eraan toe dat Robert Horstink en Jeroen Trommel, die pasten voor Oranje, respect verdienen - zij stopten volgens Benne omdat zij klaar zijn met hun carrière.

De bondscoach is tevreden met het team dat hij heeft geselecteerd. "We zijn weer met de goede jongens bezig. Jongens die weten waar ze naartoe willen. Dat is een voorwaarde voor succes en daar heb ik deze jongens op geselecteerd." De afstand met de wereldtop is inmiddels enorm, zo erkent Benne. "Dat is een andere liga. Maar er zijn echt mogelijkheden. Dit is een team met grote talenten. Je kunt ook hier in Turkije weer zien dat niet elk team beschikt over het grote geloof en de overtuiging. Dat is bij ons wél echt een thema."

Volgens Benne kan het nog wel even duren voordat Nederland terug is bij de wereldtop. "We moeten er serieus de tijd voor nemen; ik denk in jaren. De enige manier om terug te komen is stap voor stap, met een goed programma."

Het grote doel van het Nederlands team is nu eerst het winnen van de European League, zodat kwalificatie voor een plek in de World League mogelijk wordt. Dat zal lastig worden: Nederland verloor vorige week al van Tsjechië, Spanje is op volle sterkte en gisteren werd Nederland met 3-0 door het thuisland Turkije vernederd. "We moeten op alle gebieden nog dingen bijspijkeren. We zijn nog een beetje aan het zoeken naar onze identiteit: hoe wij zijn als team, hoe wij spelen. Maar ik ben tevreden met de ontwikkeling in dit team en het topsportdenken zit er nog altijd in bij ons."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden