Volleybalsters schuiven schuld naar arbitrage

BRNO (ANP) - Peter Murphy gaat in Brno niet op zoek naar een fontein. Na het zilver op het EK van 1991 dook hij in Rome in de Trevi-fontein en bracht de halve nacht door in een politiebureau. In Brno hoeft hij niet te water. Zijn ploeg werd verwezen naar de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats.

Nederland won het duel met Tsjechie/Slowakije met 3-2 (15-6, 13-15, 12-15, 15-10, 15-9), maar het was door de corrupte beslissingen van de arbiters een Pyrrhus-overwinning. Beide arbiters grepen in de tweede set op cruciale momenten in en benadeelden Oranje op genante wijze. Door het verlies van die tweede set wist Nederland dat het geen uitzicht meer had op een plaats bij de laatste vier. De ploeg had in dat geval met 3-0 moeten winnen.

Oranje speelde in de kille, tochtige ijshockeyhal van Brno volleybal van hoge kwaliteit. Snel, met veel variatie en agressief. De ploeg was jong, onstuimig en wild en blokte de tegenstander uit de eerste set, 15-6. Zeven van de vijftien punten kwamen uit kill-blocks. In de tweede set boden de Oosteuropesen meer tegenstand, maar wederom controleerde Oranje het verloop. Met Boersma,

vijf punten en zes side-outs, in de hoofdrol was Nederland via 5-0, 8-3, 8-8 en 13-10 op weg naar de 3-0 zege en de plaats bij de laatste vier. Toen greep de arbiter in. Hij keurde het veertiende punt van Boersma af, omdat de bal de net-antenne had geraakt. Dat had die inderdaad, maar via de handen van een Tsjechische speelster. De thuisploeg, vocaal luid ondersteund door 2500 toeschouwers, kwam terug tot 13-13.

Toen greep de tweede arbiter in. Een smash van Weersing viel via het Tsjechische blok voor zijn voeten buiten de lijnen. Geen toeschouwer die het ontging. De man verschool zich en ging af op de beslissing van een lokale lijnrechter, die zijn chauvinistische aard de vrije teugel gaf en als enige de bal in zag. “Het was het kardinale punt”, brieste aanvoerder Boersma. “Het punt waar de hele wedstrijd om draaide. Het punt waar een ploeg vier maanden dag en nacht voor trainde.”

Oranje reageerde volwassen. De ploeg weigerde zich neer te leggen bij de falende arbitrage, maar werd gevloerd door twee toevalstreffers van de tegenstander, 13-15. Het setverlies had ingrijpende gevolgen. Nederland eindigde op slag als vierde in de poule en werd gekoppeld aan Duitsland als tegenstander in de strijd om de vijfde tot en met achtste plaats. Tsje- chie/Slowakije werd op slag zeker van een plaats in de halve finales.

De machteloze woede van de speelsters over de arbitrale dwalingen vertaalde zich in het spel. De ploeg bleef beter spelen dan in de voorafgaande wedstrijden op het EK in Brno, maar de magie was er uit, de roes uitgewerkt. Op karakter bleef de ploeg op de been, maar de absolute wil om de triomferen was niet meer aanwezig. Pas in de tiebreaker draaide de ploeg weer op volle toeren, 15-9.

Op de Namesti Svobody, het Plein van de Vrijheid, in het oude centrum van Brno staat een aardig fonteintje. Niet zo weelderig als de Trevi, maar toch. Door de stad loopt de Svratka-rivier, eveneens beschikbaar voor Murphy. De bondscoach wordt geinspireerd door water, zegt hij. Misschien had hij er voor het begin van het EK in moeten stappen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden