Volleybalsters lijden onder verleden

BARCELONA - Een historische zege in en tegen Japan, vier overwinningen op het Gos en winst in een oefenduel op de Verenigde Staten. Het Nederlands vrouwenvolleybalteam was klaar voor de Olympische Spelen. Althans, zo leek het. De realiteit toonde een ander beeld. Hard, maar eerlijk.

Na een ontluisterende nederlaag tegen Brazilie is de rol van Nederland in Barcelona uitgespeeld. De meiden van bondscoach Peter Murphy bleken niet bestand tegen de Olympische spanning. De druk van het moeten presteren had een verlammende werking op het team, dat de afgelopen maanden zo succesvol presteerde. Aan de voorbereiding kan het niet liggen, riep Murphy in de aanloop naar het Olympisch toernooi. Daar lag het ook niet aan. Het gat met de wereldtop is nog te groot. De cijfers op het scorebord van het Palau d'Esports spraken duidelijke taal: 9-15, 3-15, 11-15 en 15-7 voor Brazilie.

Het verlies maakte Nederland kansloos voor een medaille, van welke kleur dan ook. Alleen de eerste drie landen uit de poule gaan door in de strijd om de ereprijzen. Om nog van de laatste plaats in de groep te komen moet Nederland of van China of van Cuba winnen. En daar gelooft niemand in. "Kijk alleen maar naar de historie" , meende Murphy. "We hebben pas een keer van Brazilie gewonnen, twee keer van Cuba en een keer van China. Die historie fiets je niet zomaar van je af." Dus zit er voor Oranje na de duels tegen China (morgen) en Cuba (zondag) niet meer in dan de wedstrijd om plaats zeven, waarschijnlijk tegen Spanje.

De Brazilianen maakten snel een einde aan snode plannen, die mogelijk in de gedachten van de Nederlanders verborgen zaten. De laatste maal dat beide landen elkaar hadden getroffen, in april van dit jaar op een toernooi in Montreux, won Brazilie met 3-0 en eindigde de laatste set in de alleszeggende cijfers van 15-0. In dat duel ontbraken de twee 'Italianen' in Nederlandse dienst, Cyntha Boersma en Henriette Weersing. Ook met die twee bleek Nederland gisteren niet bij machte om het Brazilie moeilijk te maken. Het was opmerkelijk te zien hoe de in Italie gelouterde Weersing het volledig liet afweten.

"We spelen te weinig wedstrijden op dit niveau en onder deze omstandigheden" , gaf Murphy als verklaring voor de stress waaronder het gros van zijn pupillen speelde. "Dit zijn Olympische Spelen. Die spanning is niet te vergelijken met welk evenement ook. Het ging hier om de knikkers. Deze wedstrijd was bepalend voor de rest van het toernooi. Je bent er of je bent er niet. We waren er dus duidelijk niet. De meeste speelsters hadden de verkeerde wedstrijdspanning. Dat zag je aan Weersing, die deed dingen die ik haar nog nooit heb zien doen. Kirsten Gleis was de andere dissonant. Verkeerde dingen doen op de verkeerde momenten."

Aanvoerster Cintha Boersma moest bekennen dat Nederland het laatste half jaar niet zo pover had geacteerd als gisteren tegen Brazilie. Een verklaring kwam niet snel op in het hoofd van de Amsterdamse die haar (volleybal)centen verdient bij Roma. Natuurlijk was er die druk en die spanning, maar Boersma snapte niet hoe het kwam dat het hele team zo weinig overtuiging aan de dag legde. "In de afgelopen maanden hebben we het stapje naar de wereldtop gemaakt" , vond Boersma. "Ik beschouw dit als een terugval en ik hoop dat die tijdelijk is." Tegen China en Cuba moet het wel beter gaan. Slechter lijkt niet te kunnen.

Catastrofaal

Het Nederlandse spel liep van geen kanten. Er werd matig gestopt, er werd slecht gepasst, er werd niet overtuigend geblokt, maar er werd bovenal catastrofaal geserveerd. Bij iedere foute service, in totaal vijftien met vier van Weersing, wilde Murphy het liefst onder zijn stoel kruipen. "Op de training serveren ze granaten" , zei hij. Tegen de Brazilianen sloegen de services in als ballen van papier-mache, als ze al 'in' waren. De Zuidamerikanen wisten wel raad met de slechte opslagen van Nederlandse zijde. Ze konden naar hartelust hun hele aanvallende repertoire uit de kast halen. Met veel variatie, snelheid en kracht.

Na de eerste twee sets lag Nederland uitgeteld op de pijnbank. In de derde set kroop het slachtoffer even op, maar die opleving was van korte duur. In tegenstelling tot wellicht een aantal van zijn pupillen, ontkende Murphy dat hij zich na de goede prestaties in de voorbereiding te snel rijk had gerekend. "Natuurlijk zijn we hier om te presteren, maar je moet de rangorde van het wereldvolleybal niet uit het oog verliezen" , vertelde de Udenaar. "Die vier zeges op het Gos kwamen niet uit de lucht vallen. Daarvoor hebben we wel tien keer tegen ze gespeeld. Tegen Brazilie, Cuba en China moeten we zeker nog twintig keer spelen, voordat we een keer winnen."

Volgend jaar krijgen Murphy en zijn speelsters de kans om meer wedstrijden op hoog niveau af te werken. Met ingang van komend seizoen staat er een zogenaamde Grand Prix op het programma, een evenement te vergelijken met de World League bij de mannen. Nederland moet zich nog voor dat nieuwe toernooi kwalificeren, maar Murphy is ervan overtuigd dat zijn ploeg in die cyclus gaat meedraaien. "En dan kunnen we wennen aan het niveau. Want dat heeft ons hier enorm opgebroken. We hebben meer tijd nodig. Kijk naar de Nederlandse mannen, die hebben ook zes jaar nodig gehad om het niveau te bereiken wat ze nu hebben."

De Avenido Reina Maria Christina, die wordt omringd door allerlei fraaie fonteinen, werd gisternacht niet vereerd met een bezoek van Murphy. Nadat Nederland zich bij de Europese titelstrijd in Rome had gekwalificeerd voor de Spelen, sprong hij uit pure vreugde in de beroemde Trevi-fontein. Een koude douche kreeg hij al in het Palau d'Esports, hoewel hij het verlies tegen Brazilie niet als ontluisterend had ervaren. "Om hier te winnen hadden we een bovenmenselijke prestatie moeten neerzetten" , aldus Murphy.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden