Volleybalploeg krijgt alsnog toegang tot European League

Van onze sportredactie

De Nederlandse volleyballers mogen hun titel in de European League toch verdedigen, hoewel de wedstrijden alleen achter de decoder te zien zijn.

Lange tijd was het onzeker of Nederland mocht deelnemen aan de European league, de Europese eerste divisie voor landenteams. De Nederlandse volleybalbond en de NOS konden niet voldoen aan de eisen die de Europese bond CEV stelt aan deelname: rechtstreekse uitzendingen op televisie, geregistreerd door minimaal zes camera’s.

Joop Alberda, technisch directeur van de volleybalbond, kwam zaterdag met een oplossing op de proppen. De NOS heeft een ’strategische alliantie’ gesloten met Sport 1, dat alle wedstrijden van het Nederlands team live zal uitzenden. De NOS, die verantwoordelijk is voor het camerawerk en de productie, brengt de samenvattingen op de buis.

Dat de wedstrijden bij Sport 1 schuilgaan achter de decoder, vond de CEV geen probleem. ,,Bij de CEV kijken ze alleen naar het aantal minuten dat er wordt uitgezonden, terwijl wij ook kijken of er veel mensen kijken”, zei Alberda zaterdag in sportpaleis Ahoy’, waar hij de loting van het Rotterdamse tennistoernooi bijwoonde.

,,Het is een bizarre situatie”, vervolgde Alberda. ,,Vroeger moest je goed spelen om op televisie te komen en nu moet je eerst camera’s hebben om te kunnen spelen. Wat er op het veld gebeurt wordt steeds minder belangrijk. Niet de kwaliteit van de sport bepaalt op welk niveau je actief bent. In de World League spelen mindere teams dan Nederland, maar die landen hebben wel de beschikking over bijvoorbeeld een sportkanaal. Met ons unieke publieke bestel gaan we straks meer van deze situaties krijgen, want iedereen kopieert elkaar.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden