Volleybalclub Taurus: van lelijk eendje tot een mooi exemplaar

Zelfs 'Studio Sport' maakte item over het succesverhaal in Houten

Hans Seubring heeft zijn aanvankelijke bescheidenheid maar laten varen. Vijf speelronden ziet de volleybalcoach ondertussen hoe de concurrentie de tanden stukbijt op zijn ploeg Taurus. Dat mag een verrassing heten, te meer daar de vereniging uit Houten op de valreep aan de eredivisie werd toegevoegd. "Opzienbarend dit", zegt de trainer nu. Vier weken geleden durfde hij niet verder te gaan dan hopen "op mooie en sportieve avonden".

Het in veel opzichten bescheiden Taurus verlengde zaterdag bij grootmacht Dynamo uit Apeldoorn de koppositie met minstens een week. Het Houtense succes is niet onopgemerkt gebleven. 'Studio Sport' weet er een item aan. De media-aandacht is niet louter een zegen, merkt Seubring terloops op. "Het is zaak waakzaam te zijn dat de ploeg zich niet laat afleiden door randzaken. Met name de jongere spelers zie je zich afvragen wat hen nu allemaal overkomt."

Voorzitter Ronald Koekoek kan het zich niet heugen dat 'Studio Sport' ooit is langs geweest voor een reportage. Het verhaal van Taurus vraagt dan ook om uitleg. Het succes van de Houtense vereniging is onlosmakelijk verbonden met het leed van een andere volleybalvereniging, legt Koekoek uit. "Dat Orion uit de eredivisie verdween is jammerlijk." Voor de stichting topvolleybal in Doetinchem viel eind deze zomer het doek. Reden was de gebrekkige betalingsmoraal van de hoofdsponsor. Een simpele maar trieste optelsom, meent Koekoek. Volleybalbond NeVoBo eiste de licentie van Orion terug. Taurus was de eerst aangewezen kandidaat voor de vacante plek, dankzij de tweede plek in de topdivisie. Koekoek: "Deze kans konden en wilden wij echter niet laten liggen."

Maar daarmee is het plotselinge succes van Taurus nog niet verklaard, stelt Seubring. Daarvoor moet je twee jaar terug. "Wij zijn destijds begonnen met meer trainingsuren maken. Dat is de eerste voorwaarde om een goede volleyballer te worden. Ik zeg niet dat je daarmee meteen Oranje haalt, maar het is wel de basis." Veeleer nog moet je het succes zoeken in een zorgvuldig beleid, vult Koekoek aan. "Bijna driekwart van de ¿ voornamelijk jeugdige ¿ spelersgroep is het product van de eigen jeugdopleiding."

Houten is niet het meest opwindende oord in Nederland. De gemeente onder de rook van Utrecht is een saaie Vinex-locatie. Dat betekent overwegend jonge gezinnen. Gelukkig met veel sportieve jongeren, weet Seubring, die bij Taurus een kans krijgen. De club is een van de grote volleybalverenigingen in Nederland. "Voor het publiek hier is de herkenbaarheid van de spelers heel groot. Dat is bij andere verenigingen wel eens anders." Buitenlandse spelers tref je bij Taurus niet aan. Seubring: "Het is uit armoe geboren, zeg ik er eerlijk bij. Daar hebben wij het geld niet voor. Maar wij zouden het ook niet anders willen. Liever de spelers uit de eigen opleiding halen."

Meer trainingsuren is wat Koekoek de ploeg graag zou bieden. Genoeg uren om op termijn met de topploegen in de eredivisie te concurreren, ware het niet daarvoor het geld ontbreekt. "Onze zaalhuur is enorm hoog. Uiteindelijk betalen de leden dat middels de contributie", schetst de voorzitter het dilemma van het ontbreken van een topsportcultuur in Houten. "Wij zijn hard bezig met het bouwwerk", wijst Koekoek op de plannen.

Seubring kent de opmerkingen ook over het succes van Taurus. Het niveau van de eredivisie zou de laatste jaren hard zijn achteruitgegaan, heet het. "Ik heb het van horen zeggen. Ik wens het te betwijfelen. Hoe dan ook, ik kijk liever naar mijn eigen team." Koekoek valt zijn coach bij: "Ik kan alleen maar constateren dat wij de vruchten plukken van een uitgekiende koers. Wij zijn van een lelijk eendje een mooi exemplaar geworden. Nu alleen oppassen dat wij niet naast onze schoenen gaan lopen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden