Volleybalbond gaat redden wat er niet te redden valt

NIEUWEGEIN - Bert Funk schrok wel even van het velletje papier, dat vrijdagmiddag uit de fax rolde. "Wij zien af van onze terugkeer in het nationale volleybalteam," las de voorzitter van de volleybalbond. Was getekend: Jan Posthuma, Peter Blange, Ronald Zoodsma en Rob Grabert.

NICOLIEN VAN DOORN

Dat is duidelijke taal. Wie echter de moeite neemt tussen de regels door te lezen, zegt de bondsvoorzitter, hoeft de hoop nog niet op te geven. Dat doet de NeVoBo dan ook niet. Vandaag vertrekken twee afgevaardigden van het bestuur naar NoordItalie. Met een diplomatenkoffertje vol toezeggingen zal het weinig moeite kosten de vier 'Italianen' om te praten. Althans, zo denkt Funk erover: "Het komt allemaal best in orde" .

Zijn optimisme is redelijk misplaatst. Keer op keer hebben de vier exinternationals verklaard dat ze pas in het nationale team terugkeren als aan al hun eisen wordt voldaan. Bij hun terugkeer in Nederland verwachten ze vanzelfsprekend een financieel vergoedinkje, een auto en een woning. Maar het belangrijkste, zo lieten de vier ex-internationals tot vervelens toe weten, is dat de civiele procedure, die de bond twee jaar geleden tegen Blange en Grabert heeft aangespannen, wordt ingetrokken.

Moet kunnen, knikte bestuurslid technische zaken Hans Rump, dat regel ik wel even met het hoofdbestuur. Het was meteen het laatste dat de vier ex-internationals van de NeVoBo vernamen. En zo kwam begin maart vanuit Italie de eerste fax binnen op het bondsbureau. Daarin stond dat het de vier kandidaat-internationals iets te lang ging duren. Ze wilden zich ongestoord met de play offs bezighouden en gaven de bond tot 10 maart de tijd om de zaak rond te krijgen. Op die bewuste tiende maart vroeg Hans Rump 36 uur bedenktijd. Het ultimatum verstreek zonder dat Rump ook maar iets van zich had laten horen, zodat vrijdagmiddag de tweede fax arriveerde. 'Beste NeVoBo, jullie hebben tijd genoeg gehad om de zaken af te handelen, ons geduld is op, bekijk het verder maar'.

Die jongens hebben blijkbaar geen flauw idee van de enorme problemen waarmee de vrijwilligers van de bond dag in, dag uit worden geconfronteerd, zucht Rump. Snappen ze dan niet dat het zeeen van tijd kost om alles uit te zoeken? En bovendien heb ik helemaal niet om 36 uur uitstel gevraagd, ik had het over 'een paar dagen.'

Op welk uur van de dag ik ook opbel, Posthuma en Blange zijn nooit thuis, klaagt Funk.

Denken ze nou werkelijk dat de financien zo simpel liggen?, windt penningmeester Bakker zich op.

Rechtszaak

'Het gaat helemaal niet om geld', telefoneren en faxen de vier spelers vanuit Italie. Het gaat om de rechtszaak, waarin de bond van Peter Blange en Rob Grabert 50 000 dollar eist als tegemoetkoming voor de opleidingskosten van beide spelers. De ex-internationals hebben er alle begrip voor dat de NeVoBo de bodemprocedure als een soort proefproces wil doorzetten. Ze willen slechts een garantie van de bond, dat Blange en Grabert bij een eventuele negatieve uitspraak van de Haarlemse rechtbank vrijuit gaan. De NeVoBo heeft herhaaldelijk gezegd dat beide spelers niets te vrezen hebben, maar dat is ze te vrijblijvend. Zwart op wit moet het. Zo niet, dan kan bondscoach Arie Selinger naar ze fluiten.

"We willen het niet op papier zetten," zegt Funk gedecideerd. "Een volleybalbond kan zich niet permitteren achter de rug van de rechter om rare dingen uit te halen." In de Samsonite van de bondsdelegatie zitten dan ook alleen maar harde afspraken over maandsalarissen, huizen en trainingspakken. "We worden het zo snel met elkaar eens, dat we het eerstvolgende vliegtuig terug kunnen nemen," zegt Hans Rump zonder een spoortje ironie. Naief? Of laat hij het achterste van zijn tong niet zien?

Morgen komt Arie Selinger in Nederland aan. De bondscoach zal niet blij zijn met het bericht dat zijn selectie het moet doen zonder de Italiaanse spelers. "Wij hebben ons best gedaan," verdedigt Funk zich. "Als wij Arie uitleggen dat het ons niet is gelukt, moet hij dat gewoon accepteren" . Ook als dat zou betekenen, dat Nederland kansloos is voor een Olympische medaille? "Inderdaad. Dan maar geen medaille."

Flinke woorden

Ondanks zijn flinke woorden ziet de bondsvoorzitter heus wel in dat een vlottere afhandeling van de 'Italiaanse' kwestie wenselijk was geweest: "Ik kan me best voorstellen dat die jongens zich ergeren aan de trage besluitvorming van de volleybalbond." In juni stemt de bondsraad over het voorstel, de afdeling topsport bestuurlijk los te koppelen van de overige geledingen. Er komt een driekoppig bestuur voor de topsport, dat kan beschikken over een eigen budget. "De top en wat daaronder zit groeit steeds verder uit elkaar," zegt Funk. "Om beiden goed te laten functioneren, moeten ze los van elkaar worden beheerd."

Hoe gigantisch groot de kloof is tussen de top en 'wat daaronder zit', bleek zaterdagavond in Nieuwegein, waar de eredivisieteams VCG en Capelle streden om de nationale beker. Na de eerste verloren set stelde Pieter Jan Leeuwerink, de exinternational die dit seizoen debuteert als coach van Capelle, van pure armoede zichzelf maar op. Het maakte niets uit. De beker en de champagne gingen naar VCG, dat hoegenaamd geen moeite had met Capelle (15-7, 15-11, 15-10). "Wij zijn nog lang niet in topvorm, maar dat hoeft gelukkig ook niet tegen een club als Capelle," glunderde de winnende coach Jan Meertens. "Ik heb vijf videobanden van ze bekeken en ik zag vijf keer hetzelfde spelletje. Een blokkering hebben ze niet eens. We konden van alle kanten aanvallen en het was iedere keer weer kassa."

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden