Volleybal-man Piet de Bruin (67) overleden

WOERDEN (ANP) - Met het overlijden van Piet de Bruin, erevoorzitter van de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo), heeft de sport een van z'n markantste bestuurders verloren.

De Bruin stierf, naar nu bekend is geworden, maandag. Hij is woensdag in besloten kring gecremeerd. De Bruin, die al geruime tijd ziek was, is 67 jaar oud geworden.

De Bruin, van 1972 tot eind '91 voorzitter van de NeVoBo, was de drijvende kracht achter de ontwikkeling van het volleybal in Nederland, de sport die hij meer dan veertig jaar in allerlei functies diende. De Bruin baande in de jaren tachtig de weg voor de vernieuwingen en de uiteindelijke successen van de nationale teams.

De Bruin zag als een van de eersten de noodzaak in van professionalisering. Hij stond dan ook mede aan de basis van het 'Bankras-model' met Arie Selinger als trainer van de in Amstelveen 'afgezonderde' selectie.

Zijn leiderschap was befaamd, niet onomstreden. Zijn stijl van besturen en zijn vaak solistische acties gaven ook aanleiding tot conflicten. In september '93 stapte hij halverwege zijn tweede termijn boos op als preses van de CEV omdat hij zich tijdens het congres in Turku onheus voelde bejegend.

De Bruin rook in Nederland een 'coup' tegen hem en leverde daarop ook zijn erevoorzitterschap van de bond in. Veel later werd de kwestie bijgelegd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden