'Volledige vrijheid van meningsuiting is er niet'

Hypocriet, vindt de Vlaamse columnist en activist Dyab Abou Jahjah (43) het Nederlandse debat over vrijheid van meningsuiting. Waarom mag met de profeet Mohammed wel de draak gestoken worden, terwijl het strafbaar is om de Holocaust te bagatelliseren, vraagt hij zich af.

Jahjah werd in 2006 in hoger beroep in Nederland veroordeeld tot een geldboete van 1500 euro omdat hij een tekening op de website van de Arabische Europese Liga (AEL) had geplaatst waarin de spot gedreven werd met de Holocaust.

Gisteren stond Jahjah weer even in het middelpunt van de belangstelling. Een tweet waarin hij afstand nam van de leus 'I am Charlie', en waarin hij zich solidair verklaarde met de in Parijs doodgeschoten islamitische agent Ahmed werd ruim 25.000 keer geretweet.

Jahjah was tot 2007 voorzitter van de AEL, een Belgisch-Nederlandse Arabisch-islamitische beweging. Inmiddels is hij columnist bij de Vlaamse krant De Standaard en voorzitter van Movement X, een burgerrechtenbeweging die strijdt tegen discriminatie.

Op de cartoon die hij in 2006 publiceerde, staan twee Joodse mannen die lijken bestuderen onder het bordje 'Auswitch'. De een zegt: 'I don't think they are Jews' ('Ik denk dat het geen Joden zijn'). De ander zegt: 'We have to get to the 6.000.000 somehow'. ('We moeten toch aan die 6.000.000 zien te komen.') Jahjah had er expliciet bij gezet niet achter de inhoud van de cartoon te staan, maar dat het een exercitie in persvrijheid was.

Het hof vond dat de spotprent beledigend was voor Joden wegens hun ras. "Zij worden er, minst genomen, van beticht de Holocaust te overdrijven en dus op dit punt onbetrouwbaar te zijn", aldus het gerechtshof.

Achteraf zei Jahjah zijn punt niet beter gemaakt te kunnen hebben. "Het één mag wel gezegd worden, maar het ander niet. Ik snap best dat zoiets cultureel bepaald is. Iedereen heeft zijn eigen gevoeligheden. Maar kom dan niet aanzetten met het verhaal dat er volledige vrijheid van meningsuiting is."

Was het verbod om de Holocaust te ontkennen of te ridiculiseren opgeheven, dan zou de aanslag in Parijs volgens Jahjah gewoon hebben plaatsgevonden.

Toch denkt de activist van Libanese komaf dat zoiets invloed kan hebben op de mate en de omvang van radicalisering. "Wanneer continu met twee maten gemeten wordt, wekt dat bij sommige groepen woede op."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden