'Volledig goedgekeurd, daar schrok ik wel van'

LEUSDEN - ,,Het plan om alle WAO'ers te herkeuren vind ik goed. Het is prima om te kijken of de situatie van iemand is verbeterd. Maar het moet wel rechtvaardig gebeuren. Ik heb gemerkt dat de keuringsarts nu al mensen volledig afkeurt òf volledig arbeidsgeschikt verklaart.

Mariken Smit

Toevallig ben ik onlangs herkeurd omdat ik al vijf jaar in de WAO zit. Dat ging niet bepaald prettig. Ik heb zes jaar geleden whiplash opgelopen bij een auto-ongeluk. Daardoor heb ik nog steeds pijn in mijn nek, hoofdpijn en ben ik duizelig. Ik heb moeite me te concentreren en ben snel moe. De verzekeringsarts keek vorige week naar mijn nek en zei: ik zie niets. Hij voelde er niet eens aan. Hij had mijn dossier gelezen en zei dat ik weer volledig kan werken.

Daar schrok ik van. Ik werk nu 9 uur en een volledige werkweek kan ik niet aan. Ik ben ontzettend blij met mijn baan. Het geeft me veel voldoening. Mijn baas is ook tevreden.

Ik heb veel moeite moeten doen om dit werk te krijgen. Van de uitkeringsinstantie hoorde ik maandenlang niets, ik moest wachten tot mijn dossier bovenop de stapel lag. Van het arbeidsbureau mocht ik niet op eigen houtje solliciteren. Gelukkig heb ik dat toch gedaan en zo heb ik deze baan gevonden als medisch secretaresse bij een apotheek in mijn woonplaats Leusden. Gek genoeg ben ik er in inkomen 100 euro op achteruit gegaan sinds ik werk. Maar ik werk liever dan dat ik alleen maar in de uitkering zit.

Mijn inkomen is krap, maar ik kan ervan rondkomen. Aan WAO-uitkering krijg ik 300 euro per maand, mijn baan levert 200 euro op. Verder heb ik nog een schadevergoeding gekregen vanwege het ongeluk, maar dat geld gaat snel op.

Als de kabinetsplannen straks doorgaan zou ik in de WW of bijstand belanden. Het is goed dat er strenger gekeurd wordt, maar ik vind dat er wel rekening gehouden moet worden met wat mensen kunnen.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden