Volle tassen aan het fietsstuur

Utrechtse dorpelingen worden vanaf vandaag beloond voor boodschappen doen op de fiets. Marjon Plantinga van de provincie Utrecht is projectleider van de campagne.

Catrien Spijkerman

1

Inwoners van 12 dorpen moeten de fiets pakken voor de boodschappen. Hoe gaat dit project ze daartoe overhalen?

„Bij deelnemende winkeliers krijgen dorpelingen stempelkaarten. Als ze boodschappen doen op de fiets, krijgen ze een stempel van de winkel. De volle stempelkaart fungeert als lot in de loterij aan het einde van de campagne. Iedereen kan zoveel stempelkaarten volmaken als hij wil. De hoofdprijs is in elke plaats een fiets. In sommige gemeenten staan ook andere fietsprijzen ter beschikking, zoals fietslampen of -tassen. Andere gemeenten vragen winkeliers prijzen te geven. Daar verloten ze bijvoorbeeld ook flessen wijn.”

2

Dus de caissières moeten vanaf vandaag behalve de klantenkaart ook controleren of de klant met de fiets is gekomen?

„Het hangt van de winkelier af hoe hij ermee omgaat. Vorig jaar werd de campagne in vier gemeenten gehouden. In sommige winkels werd de klant gevraagd de fietssleutel te laten zien, andere winkeliers keken waar de fiets gestald stond. Maar het is natuurlijk een kwestie van vertrouwen. Het misbruik bleek klein.”

3

Toch best moeilijk, fietsen met zware tassen vol zaterdagse boodschappen aan het stuur. U denkt dat men dit ongemak wel wil doorstaan?

„Er is met de fiets echt veel mogelijk. Er bestaan bakfietsen, boodschappenkarren, fietstassen. Maar natuurlijk houdt het ergens op. Een krat bier is bijvoorbeeld erg moeilijk. Toch hebben vorig jaar, toen de actie in vier kleine Utrechtse gemeenten plaatsvond, 1000 mensen meegedaan. Met de auto zouden zij 5,7 ton meer kooldioxide hebben uitgestoten. Dit jaar verwachten we 10.000 deelnemers.

4

Dé grote gemeente, stad Utrecht, doet niet mee. Waarom niet?

„We hebben het wel gevraagd, maar Utrecht wilde niet. Ik denk dat het te ingewikkeld was, omdat daar zoveel winkels zijn. De gemeente moet winkeliers werven, campagnemateriaal verspreiden en uitleggen hoe het werkt. Dat was wellicht te veel organisatie. Een gemeente als Renswoude heeft maar tien winkels. Die doen allemaal mee.

5

Bent u niet bang dat de dorpelingen als de actie op 28 juni voorbij is, de prijs binnenhalen en weer de auto pakken?

„Wij geloven dat de mensen overtuigd zullen raken van de vele voordelen van de fiets. Fietsen is leuk en praktisch. Mensen zullen merken dat het ze heel veel leed van verkeersopstoppingen en gezoek naar parkeerplaatsen zal schelen. Bovendien zit je na een aantal dagelijkse fietsritjes al snel aan je vereiste dertig minuten beweging per dag. Het is dus ook nog eens goed voor je gezondheid. En voor het milieu natuurlijk.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden