Volle accu in vijf minuten

Israël is behoorlijk ambitieus op het gebied van elektrisch vervoer. Better Place, een jong technologisch bedrijf dat tweeëneenhalf jaar terug is opgericht door ondernemer Shai Agassi, installeert een landelijk netwerk van oplaadpunten. Geschatte kosten: 200 miljoen dollar. Net buiten Tel Aviv kunnen bezoekers in een demonstratiecentrum proefritjes maken in elektrische auto’s.

Vanaf halverwege 2011 gaat het de Fluence ZE sedan distribueren: een van de elf modellen die Renault ontwikkelt. Better Place heeft contracten gesloten met 92 bedrijven, inclusief Intel, IBM en Teva, een geneesmiddelengigant, die alle beloven hun wagenpark deels te vervangen door elektrische voertuigen.

Het grootste probleem bij elektrisch rijden is de beperkte afstand die de auto’s kunnen afleggen op een volle accu. Klanten van Better Place krijgen thuis en op kantoor een eigen oplaadpunt. Ook plaatst het bedrijf opladers bij wegen en parkeerplaatsen.

Echt revolutionair zijn echter de accu-wissel-stations die de E-car af kunnen helpen van zijn imago van stadsautootje. Tussen de 70 en 100 van deze faciliteiten worden overal in het land bij tankstations ondergebracht. De 250 kilo wegende accu wordt automatisch verwijderd en in minder dan vijf minuten vervangen door een volle.

Better Place heeft beloofd alleen groene stroom te gebruiken. De vraag is waarom het bedrijf dan in Israël begint, het land dat nog volledig draait op kolencentrales en gas. „Omdat president Sjimon Peres en voormalig premier Ehoed Olmert zo enthousiast waren”, vertelt Tal Agassi, Shai Agassi’s jongere broer, bij Better Place verantwoordelijk voor de netwerkontwikkeling. Om de consument aan te sporen heft de overheid de komende vijf jaar maar 10 procent belasting op de aanschaf van een elektrische auto. Voor een benzineauto moet 82 procent worden neergeteld. Tal Agassi is vol goede moed: „De technieken werken, nu is het aan ons om alles samen te voegen tot een makkelijke oplossing voor de consument.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden