Volkswagen-manager Hartz wacht milde straf

Peter Hartz, de voormalige directeur personeelszaken van Volkswagen, heeft verduistering en omkoping bekend. Als beloning zal de rechter mild straffen.

Door een haag van demonstranten betrad Peter Hartz woensdagochtend het gerechtsgebouw in Braunschweig. ’De bak in!’, ’Volksverrader!’, ’Waar zijn de hoeren, waar is het geld?’ luidden de verwensingen. Uiterlijk beheerst stapte Hartz over de drempel. En wellicht ook innerlijk kalm. Want wat er in de rechtszaal stond te gebeuren, was al voorgekookt.

Hartz wordt beschuldigd van verduistering en omkoping. Hij zou met name leden van de ondernemingsraad hebben omgekocht. Met geld, reizen naar exotische bestemmingen en met uitstapjes naar bordelen, tot in Brazilië toe. Het meest profiteerde de voorzitter van de ondernemingsraad, Klaus Volkert. Die ontving twee miljoen euro aan bonussen en een florissant zakgeld voor zijn Braziliaanse vriendin.

Van oudsher onderhoudt het management van Volkswagen warme banden met het personeel. Personeelsmanager Hartz was daar jarenlang het symbool van.

In slechte tijden wist hij massa-aanslagen te voorkomen, onder andere door een werkweek van vier dagen in te voeren. Landelijke bekendheid verwierf Hartz als voorzitter van de commissie die voor de regering van zijn goede vriend Gerhard Schröder plannen uitwerkte om de arbeidsmarkt te hervormen.

Zijn goede naam raakte hij in 2005 in één klap kwijt.

Toen kwam de geruchtenstroom over de omkopingen op gang en zag hij zich genoodzaakt ontslag te nemen. Deze week is de rechtszaak tegen Hartz begonnen. Het kan een kort proces worden omdat aanklager, verdediger en rechter van tevoren al overeenstemming hebben bereikt.

Omdat Hartz de strafbare feiten heeft toegegeven, blijven hem pijnlijke getuigenverhoren van leden van de ondernemingsraad en van prostituees bespaard. Tijdens de zitting hoefde Hartz alleen iets over zijn persoon te vertellen. Zijn verdediger somde de strafbare feiten op. De rechter wees op de verzachtende omstandigheden: de aangeklaagde heeft geen strafblad, heeft zichzelf niet verrijkt en heeft in de overtuiging gehandeld het bedrijf te dienen.

De maximale straf voor de gepleegde delicten is vijf jaar. Insiders vermoeden dat de betrokken partijen een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee jaar en een geldboete van 300.000 euro zijn overeengekomen. De uitspraak wordt op 25 januari verwacht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden