Volksverhuizing vanuit Enschede

De bekerfinale PSV-Twente, morgen in de Kuip, zal in ieder geval één record breken. De trofee voor de grootste supportersverhuizing ooit kan vanaf Hemelvaartsdag richting Enschede. Volgens de laatste schattingen van FC Twente reizen 32000 Tukkers per bus, trein of auto naar Rotterdam. Dat is ruim de helft meer dan het legioen van Heerenveen dat tijdens de bekerfinale van 1997 twintigduizend man telde.

redactie binnenland

De Rotterdamse poltie heeft voor deze invasie een succesvol middel uit de kast getrokken: het bejegeningsprofiel. Deze 'strenge doch rechtvaardige' werkwijze van de autoriteiten is tijdens Euro2000 uitgebreid beproefd en in orde bevonden. ,,We zullen er stevig bovenop zitten'', zegt Anne Geelof van het korps Rotterdam-Rijnmond. Dit betekent een lage tolerantiegrens: openbaar alcohol- en drugsgebruik is verboden, evenals het in kennelijke staat verkeren op de openbare weg. Supporters die drankvoorraden met zich meetorsen, mogen op inbeslagname rekenen.

Toch verwachten zowel FC Twente als de Rotterdamse politie weinig problemen. De Tukkers en de PSV-fans, waarvan er circa 6000 naar Rotterdam afreizen, leven al jaren op ontspannen voet met elkaar. De grootste zorg van het FC Twente-bestuur is eerder het verloop van de enorme logistieke operatie. Ruim een maand lang hebben tien tot vijftien mensen zich in Enschede met militaire discipline beziggehouden met de organisatie van de volksverhuizing.

Vanaf het middaguur vertrekken vijf treinen en 250 bussen vanuit verschillende locaties in en rond Enschede. De bussen zijn verdeeld in zes clusters, die onder politiebegeleiding linea recta naar de Kuip gaan. Gerard Tenniglo, namens Twente betrokken bij de volksverhuizing, denkt dat er ongeveer 10000 fans op eigen gelegenheid naar de Maasstad reizen. ,,Onze trouwe supporters weten precies hoe ze zich moeten gedragen. Maar de mensen die voor het eerst iets dergelijks meemaken, hebben we uitgebreid voorgelicht.''

FC Twente stuurt vanavond al 15 supportersbegeleiders naar Rotterdam. Op de finaledag zelf zijn er 120 stewards aanwezig om de Tukkers waar nodig in toom te houden.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden