Volkskrant verliest zaak om voorpagina

De Volkskrant moet 1500 euro schadevergoeding betalen aan Mohammed Rashid, de man die op de voorpagina van de krant stond afgebeeld met daarbij de kop 'Is Schiphol nog veilig?' Met die combinatie is diens privacy geschonden, besloot de rechter gisteren, en het belang van de vrije meningsuiting weegt daar niet tegenop. De krant hoeft geen rectificatie te plaatsen.

Rashid, die op de bewuste voorpagina in een auto bij een veiligheidscontrole te zien is, had een kort geding tegen de krant aangespannen omdat hij vindt dat de Volkskrant met de foto bewust heeft ingespeeld op de associatie van moslims met geweld. Bovendien zouden hij en zijn familie in Irak met de publicatie in gevaar zijn gebracht.

"Ik ben geschrokken", zegt hoofdredacteur Philippe Remarque. "De rechter heeft zonder al te veel bewijs geoordeeld dat wij Rashid schade hebben berokkend. Dat heeft implicaties voor ons vak."

De hoofdredacteur is bang dat de uitspraak de vrijheid van de journalist zal beknotten. "Die kop was niet beschuldigend bedoeld, maar kan wel zo geïnterpreteerd worden. Als die mogelijkheid voldoende is voor de rechter om zo snel vast te kunnen stellen dat we Rashid benadeeld hebben, waar ligt de grens dan?" De krant beraadt zich over mogelijke juridische vervolgstappen.

Ook de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) had op een andere uitkomst gehoopt. "Ik vind het een zwaar oordeel", zegt algemeen secretaris Thomas Bruning. "Natuurlijk moet je als krant goed opletten welke kop je bij welke foto plaatst, maar in dit geval stond er in de intro onder de kop dat het om de controle van reizigers ging en niet om het opsporen van verdachten. Bovendien, had de Volkskrant Rashid niet nog meer gecriminaliseerd wanneer ze hem onherkenbaar in beeld hadden gebracht?"

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden