Volkskrant buigt voor In 't Veld

Bij de Volkskrant zijn ze er diep voor in hun herinnering gedoken, maar het moet haast het eerste door de krant verloren kort geding zijn, waarin mr. R. Gisolf, de president van de Amsterdamse rechtbank, gisteren uitspraak deed. Tegenpartij van het dagblad was dr. Roel in 't Veld, gewezen staatssecretaris van onderwijs. De Volkskrant heeft woensdag 'een ontoelaatbare inbreuk gemaakt op de eer en goede naam van In 't Veld' oordeelde de rechter.

BERT VAN PANHUIS (BIJDRAGEN)

De ex-bewindsman heeft, het is bekend, het niet zo erg op journalisten - uit hun holen kruipende ratten, om zijn terminologie aan te houden - maar de Volkskrant moet wel iets heel ergs hebben gedaan dat hij nog dezelfde dag bij de rechter op de stoep stond. Wat is er gebeurd? Afgelopen zaterdag publiceerde NRC Handelsblad een gesprek met de Amsterdamse politicoloog Meindert Fennema, waarin deze de exstaatssecretaris op een lijn stelde met in opspraak zijnde Italiaanse politici. Fennema deelt vervolgens nog een aantal sneren richting In 't Veld uit.

Het gesprek haalt maar een deel van de editie, namelijk die voor Noord-Nederland. De rest van de NRC-lezers moet het stellen met een verhandeling over octrooirecht. Robert Sikkes van de Volkskrant belt naar Rotterdam, maar de hoofdredactie van de NRC wenst geen tekst en uitleg te geven. 'Een interne kwestie.'

Sikkes weidt aan de affaire een badinerend stukje. Het passeert de hoofdredactie, die er geen enkel probleem mee heeft, en 's woensdags staat het in de rubriek DAG IN DAG UIT.

“Hij is al aangeschoten, moet je dan ook nog op een zo onnodig grievende wijze een publikatie aan hem wijden?”, vraagt In 't Velds raadsman zich ter zitting af. Rechtbankpresident mr. Gisolf blijkt niet gevoelig voor het argument van mr. W. van Manen van de Volkskrant, dat DAG IN DAG UIT een rubriek is waarin nieuwsfeiten 'satirisch, scherp hekelend en uitvergrotend' worden gepresenteerd. En hij veroordeelt de Volkskrant tot het plaatsen van een rectificatie, die gistermorgen onder het kopje 'In 't Veld' in de gewraakte rubriek staat.

Aan de Amsterdamse Wibautstraat voert men, vertelt adjunct-hoofdredacteur Bert Vuijsje, beraad over het al dan niet beroep aantekenen. Vuijsje staat in elk geval nog vierkant achter de publikatie. 'Er is niks mee aan de hand.'

En de NRC, maakt die nog melding van de uitspraak van mr. Gisolf? Geen letter erover.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden