Volksfeest na aftreden van Mugabe

Zimbabwanen dansen, drinken en zingen in Harare terwijl ze het aftreden van Mugabe vieren.Beeld AP

De verwachting is dat de voormalige vicepresident Mnangagwa nu snel terugkeert en de macht overneemt.

De Zimbabwaanse president Robert Mugabe is vandaag na dagenlang koppig verzet afgetreden, een kleine week nadat het leger de macht in het Afrikaanse land naar zich toe had getrokken. Daarmee kwam een einde aan Mugabe’s 37 jaar durende bewind, waarin hij van een vereerde vrijheidsstrijder die zegevierde tegen een racistisch wit minderheidsbewind ontaardde in een karikaturale Afrikaanse dictator.

“Mijn beslissing om af te treden is vrijwillig en komt voort uit zorg om het welzijn van de bevolking en mijn verlangen naar een soepele, niet-gewelddadige overdracht van de macht”, aldus Mugabe in een brief die vanmiddag werd voorgelezen in het parlement. Kort daarvoor waren volksvertegenwoordigers van zijn eigen partij Zanu-PF de procedure begonnen om hem af te zetten.

Nadat de parlementsvoorzitter de brief van Mugabe had voorgelezen brak gejuich los in de volksvertegenwoordiging. Buiten op straat in de hoofdstad Harare kwam binnen de kortste keren een onstuimig volksfeest op gang. 

Zimbabwaanse parlementsleden vieren het aftreden van Mugabe.Beeld AFP

Feest in Bulawayo

Ook in oppositiestad Bulawayo staat het vanaf het moment dat duidelijk is dat Robert Mugabe nu eindelijk echt is afgetreden compleet op z’n kop. Uitgerekend op de Robert Mugabeweg richting het centrum begint het verkeer zich vanaf zes uur op te hopen. Auto's toeteren en mensen schreeuwen, bij het grote kruispunt vlakbij het stadhuis is het gejoel, gezang en de luidsprekers oorverdovend. Jongeren houden auto’s tegen en dansen ervoor. Anderen klimmen op daken van vrachtwagens en bussen en gaan springen. Het maakt allemaal niks uit. De chauffeurs vinden het prachtig, ze zetten de muziek nog harder of stappen uit en dansen mee.

Met tranen in haar ogen kijkt Pamela Mthombeni (28) naar hoe Bulawayo, de tweede stad van Zimbabwe in een regio die door Mugabe regelmatig is gestraft en gemarginaliseerd omdat het voor de oppositie koos, bijna uit elkaar barst van vreugde. Ze valt mensen spontaan in de armen. “Ik kan het nog niet geloven! Mugabe is echt weg. Mijn hele leven heb ik onder Mugabe geleefd. Na deze dagen van onzekerheid wist ik ook niet meer of hij nog wel ging aftreden. Maar het is gebeurd! We waren altijd al trotse Zimbabwanen, maar zo trots als vandaag zijn we nog nooit geweest.”  

Waarom staat ze aan de zijkant en feest ze niet mee? “Ik ben té emotioneel. Kijk naar mijn mensen.” Haar vriendin Petronella Moyo (25) is net zo overweldigd. “Ik wil niet alleen dat Mugabe vertrekt, ik wil dat hij ziet hoe we feesten. Ik wil dat hij een nieuw Zimbabwe ziet voordat hij sterft.”

Tekst loopt door onder de video.

“Mugabe, je verkocht ons aan de Chinezen. Nu verkopen we jou!”, zingen studenten tussen de honderden toeterende wagens, verwijzend naar de schimmige deals die Mugabe sloot met de Chinezen nadat Zimbabwe economisch geïsoleerd was geraakt van de rest van de wereld.

Machtsstrijd

In de Zimbabwaanse regeringspartij Zanu-PF woedde de laatste tijd een destabiliserende machtsstrijd tussen Mugabes onpopulaire vrouw Grace en zijn vicepresident en vroegere strijdmakker Emmerson Mnangagwa, die goede banden heeft met het leger. Toen Mugabe, op aandringen van zijn echtgenote, Mnangagwa de laan uitstuurde, stuurden de militairen vorige week pantserwagens de straat op en namen de feitelijke macht over.

Mnangagwa, bijgenaamd ‘de Krokodil’, verbleef tijdens de legercoup en de politieke machinaties van de afgelopen dagen in het buitenland. Nadat Mugabes afscheidsbrief vanmiddag was voorgelezen in het parlement liet Mnangagwa zelf ook voor het eerst sinds de staatsgreep weer van zich horen. “Ik zal terugkeren zodra de situatie veilig en stabiel is”, verklaarde hij.

Waar de mars tegen Mugabe van afgelopen zaterdag in de hoofdstad Harare door het leger en Mnangagwa, georkestreerd leek, is de viering van vandaag spontaan. “Dit is het échte volksfeest!”, roept een man in pak boven het gejoel uit op het dak van The Vista, dat uitkijkt op het kruispunt. Hier is de sfeer kalmer, maar mensen feliciteren elkaar met ‘onafhankelijkheidsdag’ en trakteren elkaar op drankjes.

Accountant Manuel Matiza (31), kijkt met twee biertjes in elke hand en een grote glimlach naar het feestgedruis. “Ik voel me opnieuw een ‘born free’, zo noemen ze mijn generatie, die na de onafhankelijkheid is geboren. Maar we waren niet vrij onder Mugabe. Vandaag ben ik voor de tweede keer vrij verklaard, en nu echt!” 

Lees ook: President Mugabe van Zimbabwe treedt na 37 jaar af

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden