Volkse Zuma zorgt voor hele hoge opkomst

(Trouw) Beeld AP
(Trouw)Beeld AP

De winst van het almachtige ANC bij de verkiezingen gisteren in Zuid-Afrika stond vast. Maar de partij heeft het sinds het einde van de apartheid niet zo moeilijk gehad.

Ongeveer 23 miljoen Zuid-Afrikanen hebben gisteren een nieuw parlement gekozen. De grote vraag was hoeveel concurrentie het ANC zal ondervinden van de nieuwe partij Cope (Congress of the people), een splinterpartij van het ANC.

Gisteravond was nog niet duidelijk of Cope het ANC af kon houden van 66 procent van de stemmen, een tweederde meerderheid. Daarmee zou een einde komen aan de parlementaire almacht van de partij die de bij de vorige verkiezingen 70 procent haalde. Naar verwachting zal de partij nu zeker 60 procent halen.

De opkomst beloofde in ieder geval bijzonder hoog te worden, meer dan 80 procent volgens schattingen. Dat zou het gevolg zijn de populariteit van ANC-leider Jacob Zuma. Maar ook van Cope, dat het ANC tot een agressievere campagne dwong.

Cope werd opgericht door dissidente ANC-politici, die gekant zijn tegen Zuma. Die verdrong vorig jaar ex-president Thabo Mbeki uit zijn posities, na een lange machtsstrijd. Zuma, die de status van volksheld heeft, werd beschuldigd van corruptie en verkrachting. Volgens Zuma en zijn aanhangers waren die beschuldigingen, die de verkiezingscampagne domineerden, politiek gemotiveerd. Onlangs werden de aanklachten ingetrokken. Zuma’s tegenstanders zien daarin het ultieme bewijs van zijn verstrekkende macht.

„In de eerste jaren van de vrijheid, stemden de meeste mensen voor het ANC. Voor velen van hen is dat vandaag geen uitgemaakte zaak meer”, zei aartsbisschop en Nobelprijswinnaar Desmond Tutu na het uitbrengen van zijn stem in Kaapstad.

Ex-president Mbeki, die vanochtend zijn stem heeft uitgebracht in Johannesburg, liet daarbij in het midden op welke partij hij heeft gestemd. In ieder geval weigert hij reclame te maken voor het ANC, zoals zijn voorganger Nelson Mandela wel heeft gedaan. „Mensen moeten stemmen op wie ze willen, niet gedreven door angst”, zei Mbeki.

Het lijdt geen twijfel dat Zuma zal worden verkozen tot president.

In zakenkringen hopen velen op het doorbreken van de almacht van het ANC. Zij vrezen dat Zuma zijn oren te veel laat hangen naar linkse bondgenoten zoals vakbonden. Zuid-Afrika stevent af af op de eerste recessie in 17 jaar.

Tot opluchting van de zakensector staat de (blanke) minister van financiën, Trevor Manuel, hoog op de ANC-lijst. Dat duidt erop dat hij zijn post, die hij al bekleedt sinds 1996, zal behouden. „Onze economie zal niet ideologisch worden, maar rationeel bepaald blijven”, beloofde Manuel.

Zuid-Afrikanen in Soweto staan in de rij om hun stem uit brengen tijdens de parlementsverkiezingen. (FOTO AP) Beeld AP
Zuid-Afrikanen in Soweto staan in de rij om hun stem uit brengen tijdens de parlementsverkiezingen. (FOTO AP)Beeld AP
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden