Volkscongres kiest Haz

JAKARTA - De leider van moslimpartij PPP, Hamzah Haz, is gisteren verkozen tot vice-president van Indonesië. Terwijl ex-president Wahid het land verliet, werd de rechter vermoord die vorig jaar Tommy Soeharto veroordeelde.

Met de benoeming van Haz is de machtsoverdracht van Wahid aan Megawati voltooid. Volgens vice-voorzitter Roy Janis van Megawati's PDI-P was de benoeming van Haz de enige manier om te voorkomen dat moslimpartijen zullen proberen de nieuwe regering te ondermijnen. De met twee vrouwen getrouwde Haz versloeg zijn rivaal Tandjung van Soeharto's Golkar-partij. Tandjung zei dat Golkar bij 'elke fout' Megawati ter verantwoording zal roepen en, als de partij dat nodig acht, een afzettingsprocedure tegen haar in gang zetten.

Toegejuicht door zo'n tweeduizend aanhangers verliet Wahid gisteren het presidentieel paleis. Hij sprak zijn aanhang toe en vertrok daarna naar het vliegveld om door te reizen naar de Verenigde Staten, waar hij zal worden behandeld voor hartproblemen.

Wahid zette zijn kritiek van gisteren op Megawati nog zwaarder aan en waarschuwde dat Indonesië onder haar leiderschap 'leeggeroofd' zal worden en dat de wet niet zal worden gehandhaafd. Hij beloofde na zijn behandeling terug te keren om te strijden voor democratie.

In Jakarta werd gisteren rechter Syafiuddin Kartasasita doodgeschoten. Het motief voor de moord op Kartasasita, die veel vijanden heeft gemaakt, is nog onduidelijk. Wel vermoedt de politie dat de moord door huurmoordenaars is uitgevoerd. De rechter werd in zijn auto getroffen door vijf kogels. Kartasasita veroordeelde Soeharto's zoon Tommy in september vorig jaar tot 18 jaar cel wegens zijn aandeel in een onroerend-goedschandaal. Een andere machtige vijand maakte de rechter met de veroordeling van miljonair Mohamad Hasan. Die ging in beroep tegen zijn huisarrest van twee jaar dat hem was opgelegd wegens corruptie. Kartasasita zette zijn straf om tot zes jaar opsluiting op een berucht gevangeniseiland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden