Volksbank ziet weer ruimte voor groei

De Volksbank - voorheen SNS - vecht zich terug op de Nederlandse hypothekenmarkt. Het concern ziet het marktaandeel groeien, en wil meer. "Er is weer ruimte voor groei", zegt directeur Maurice Oostendorp.


In 2016 haalde de Volksbank, waar de merken SNS, BLG Wonen, Regiobank en ASN onder hangen, een marktaandeel van 5,7 procent van alle nieuwe uitgegeven hypotheken. Aangezien de huizenmarkt als geheel flink aantrekt, betekent dat ruim 75 procent meer nieuwe hypotheken dan in 2015 werden uitgezet.


Van hypotheken zal de bank het moeten hebben. Sinds de nationalisatie richt het concern zich nadrukkelijk op standaardproducten: betalen, sparen en hypotheken. Vrijwel al het geld wordt verdiend met het verschil tussen de hypotheekrente die de bank krijgt en de vergoeding die ze betaalt aan spaarders of andere geldverschaffers.


Die zogeheten rentemarge staat onder druk, aldus Oostendorp. Er zijn meer gegadigden die zich enthousiast storten op de hypothekenmarkt, zoals verzekeraars en pensioenfondsen. Bovendien had de bank vorig jaar relatief veel hypotheken waarvan de rentevaste periode afliep. De huidige rente ligt een stuk lager.


Die piek in het aantal hypotheken waar de rente van is aangepast dankt de Volksbank aan het verleden. In de jaren 2005 tot 2008 sloot de bank relatief gezien de meeste hypotheken af, waarvan de kwaliteit soms twijfelachtig is. Destijds waren de criteria een stuk minder strikt dan nu en konden kopers ook nog veel meer lenen voor hun huis. Van de totale portefeuille aan hypotheken van de Volksbank staat ruim een kwart onder water. Ruim de helft is geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij.


De marges zullen de komende tijd laag blijven, verwacht de bank. Omdat de kosten van de organisatie waarschijnlijk stabiel blijven, zal de winst dalen, zei financieel directeur Annemiek van Melick gisteren. Net als in 2016, toen de winst met 5 procent daalde naar 329 miljoen euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden